Hoe werkt een zeppelin precies? En moet deze vaak helium bijvullen?

Mohammed, 12 jaar
30 december 2010

Ik zoek het antwoord op de vraag; hoe werkt een zeppelin? maar ik wil ook weten hoe hij vliegt en blijft vliegen.

Antwoord

Beste Mohammed,

De werking van een Zeppelin steunt op de zogenoemde Wet van Archimedes:

Een lichaam ondergedompeld in een vloeistof of gas ondervindt een opwaartse kracht even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Een Zeppelin is ondergedompeld in lucht (dit is een mengsel van verschillende gassen). Als je wil dat hij stijgt, heb je een opwaartse kracht nodig die iets groter is dan zijn gewicht. Daarvoor moet, volgens de wet van Archimedes, het gewicht aan verplaatste lucht net iets groter zijn dan het totale gewicht van de zeppelin.

De dichtheid van lucht ligt rond de 1,3 kg/m3 (op zeeniveau). Dat is niet zo veel (water bv. is 1000 kg/m3). Daarom is het volume van een zeppelin meestal zeer groot. Hoe groter hij wordt, hoe zwaarder natuurlijk. Je mag hem bijvoorbeeld zeker niet met lucht vullen want het gewicht van de lucht in de zeppelin gaat dan zorgen dat zijn gewicht niet kleiner zal zijn dan de opwaartse kracht van Archimedes. Voor de vulling van aan zeppelin moeten we dus op zoek gaan naar een gas dat lichter is dan lucht. Helium is een voorbeeld (dichtheid = 0,2 kg/m3). Vroeger gebruikte men ook waterstofgas. Dat is nog lichter maar zeer ontvlambaar.

Meestal kunnen er niet veel meer dan 20 passagiers mee met een zeppelin. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het totaalgewicht van de zeppelin dat niet groter mag worden dan de opwaartse kracht van Archimedes.

Verder heeft een zeppelin meestal nog kleine motoren en roeren om de vliegrichting te beïnvloeden.

Een warmeluchtballon werk volgens hetzelfde principe. Hier is het lichte gas voor de vulling niets anders dan verhitte lucht. Warme lucht heeft inderdaad een kleinere dichtheid dan lucht op gewone temperatuur. Met een warmeluchtballon kunnen minder passagiers mee dan met een heliumzeppelin doordat de dichtheid van warme lucht toch nog groter is dan die van helium. Een luchtballon gaat ook gewoon mee met de wind en kan enkel gestuurd worden door de hoogte aan te passen en zo in andere windstromen te komen.

Hopelijk is dit een antwoord op je vraag!


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw