Thuis heb ik een skeletje van een volwassene en ik vroeg me af wat de functie is van die breuklijnen (niet van een kwetsuur natuurlijk) op de schedel.

Willem, 7 jaar
28 december 2010

Bij het bestuderen van mijn kerstkado, een namaak skelet van 50 cm, zag ik dat er barsten op de schedel waren en het is niet van een ongeluk denk ik. Waarvan komen die? Wat is de functie? Is er een verschil tussen een baby schedel en een volwassen schedel?

Antwoord

Beste,

De schedel bestaat dus uit verschillende botten die samensmelten in de breuklijnen. Die breuklijnen zijn de naden van waaruit de schedel groeit.

Voor de geboorte staan de verschillende botten van de schedel nog los van elkaar. Dit maakt het mogelijk dat de schedelbeenderen over elkaar schuiven bij de geboorte zelf, zo dat het hoofdje door het geboortekanaal kan passeren. Het hoofd zou anders te groot zijn om geboren te worden.

Na de geboorte komen de schedelbeenderen weer op hun plaats te liggen en groeien ze langzaam vast. De fontanel is een plekje boven op het hoofd waar drie beenderen samenkomen; dit is na de geboorte nog open en is dan ook goed voelbaar bij een pasgebore baby.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen