Waarom zegt men "vijgen na Pasen"?

zineb, 26 jaar
5 september 2008

Vijgen rijpen pas in de zomer en dat is toch altijd na Pasen?

Antwoord

Klopt, maar vroeger werden vijgen alleen geïmporteerd in gedroogde vorm. Droge vijgen behoorden niet tot de verboden voedingsmiddelen tijdens de katholieke vastenperiode, en konden dus naar hartelust gegeten worden in de weken voor Pasen. Na Pasen, wanneer de vasten voorbij was, kon men zich weer te buiten gaan aan de gebruikelijke voeding, en waren vijgen plots overbodig.

 
De standaardtalige tegenhanger van deze Belgisch-Nederlandse uitdrukking is trouwens 'mosterd na de maaltijd'.
 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen