Een gedachtenexperiment: stel dat we een stok leggen tussen 2 planeten, en door hier tegen te slaan met morsecode communiceren. Dan communiceren we toch sneller dan de snelheid van het licht?

Vincent, 17 jaar
3 december 2010

Ik las dat informatieoverdracht niet sneller kan gebeuren dan de snelheid van het licht, dus dacht ik hier aan. Het is een theoretisch gedachteexperiment, natuurlijk niet in praktijk mogelijk.

Antwoord

Het zou zelfs veel, veel trager gaan dan het licht.

De schok die je teweeg brengt door tegen de staaf te tikken gaat niet ogenblikkelijk naar de andere kant maar plant zich voort met een zekere snelheid, net zoals een geluidsdgolf zich in lucht voorplant. Ook dat is immers niets anders dan een trilling van (lucht)moleculen die van de ene molecule naar de andere wordt doorgegeven.

Neem bijvoorbeeld een stalen staaf :

De snelheid waarmee de trilling in staal zou voortplant bedraagt "slechts" een kleine 6 km/s. Akkoord, dit is zo'n 20 keer sneller dan de geluidsnelheid in lucht, maar anderzijds 50 000 keer trager dan de lichtsnelheid. Vanop Mars zou het signaal via een stalen staaf tussen en 5 en 15 maanden onderweg zijn,  afhankelijk van de onderlinge stand van de aarde en Mars...Een bericht van een maanwandelaar zou er dan iets minder dan 18 uur over doen om tot bij ons te komen.

Neenee, laat ons toch maar radiogolven gebruiken om te communiceren. Dan is het bericht van op Mars hier in een 4 tot 12 minuten, en vanop de maan in 1.3 seconden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen