Kunnen we goud of diamant namaken?

Tim, 31 jaar
13 mei 2008

Graag zou ik eens weten of we goud of diamant kunnen namaken?Gezien moeder aarde dat kan...

Antwoord

Tim,

zoals vaak is er goed nieuws en slecht nieuws, maar laat me beginnen met het goede:

We kunnen inderdaad zowel goud als diamant maken.

Het slechte nieuws is echter dat je er niets mee bent:

Diamant is eigenlijk samengeperste grafiet (dit ken je vanuit een alledaags potlood: de zwarte kern waarmee je schrijft is grafiet). Wanneer je op grafiet een grote druk uitoefent, samen met een hoge temperatuur, ontstaat hierdoor diamant. Dit gebeurt in de aardkorst op grote diepte (=dicht bij de aardkern, dus heet + diep, dus hoge druk). Men heeft al geprobeerd om dit na te bootsen in een laboratorium, maar de diamantjes die daaruit komen hebben een lichtjes andere samenstelling dan deze die op natuurlijke wijze gemaakt zijn. De namaak-diamanten hebben meestal een gele kleur, door onzuiverheden die blijven zitten zijn tijdens het productieproces. Dit maakt ze nutteloos als edelsteen, maar ze kunnen wel gebruikt worden voor industriele doeleinden. Diamant is namelijk een zeer hard natuurlijk materiaal, dat gebruikt wordt op slijpschijven of boorkoppen e.d.

Goud is een heel ander verhaal: dit kan je niet zomaar maken door een andere stof samen te persen of op te warmen. Om diamant te maken kon je dezelfde bouwstenen (koolstofatomen) gebruiken die al in een andere stof aanwezig zijn (grafiet). Voor goud zou je in principe de atomen moeten veranderen van een bestaande stof. Dit kan alleen door een kernreactie. De enige plaats waar dit op natuurlijke wijze gebeurt is in een supernova: wanneer een grote ster op het einde van haar leven ontploft komt een gigantische hoeveelheid energie en atomaire deeltjes vrij, die deze kernracties kunnen veroorzaken. Goud kan dus NIET door de aarde gemaakt worden, zoals je suggereerde in je vraagstelling. De enige plaats waar we als mensen dergelijke kernracties kunnen veroorzaken is in een deeltjesverneller (vb. het CERN in Zwitserland). Deze installaties kosten echter handenvol geld en een gigantische hoeveelheid electriciteit. Bovendien zou je duizenden jaren moeten wachten vooraleer je ook maar een gram goud hebt geproduceerd, wat het goedkoper maakt om een gat in de grond te graven :)

Om samen te vatten: JA we kunnen zowel diamant als goud maken, maar de diamanten zien er niet uit en de hoeveelheid goud die we kunnen produceren kan je ook niet zien.

Hopelijk beantwoordt dit je vraag; extra info vind je op wikipedia (engels); de link staat hier ook ergens bij dit antwoord

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Geert Hellings

Nanoelectronica, microelectronica, schaling van transistoren, halfgeleiders

IMEC
Kapeldreef 75 3001 Leuven
http://www.imec-int.com

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen