Wat is de betekenis van het getal 40?

Sanne, 12 jaar
8 november 2010

Wat is de betekenis van het getal 40?

Antwoord

Beste Sanne

Heel eenvoudig, getallen hebben geen een of andere geheimzinnige betekenis. Dat is allemaal bijgeloof, geen wetenschap. Er zijn bijvoorbeeld geen getallen die meer of minder geluk brengen.

Het is inderdaad zo dat bepaalde getallen in bepaalde culturen een of andere betekenis kunnen hebben. Zo denken veel mensen bij ons dat het getal 13 een ongeluksgetal is. Andere culturen hebben echter andere ongeluksgetallen, zo zijn de chinezen helemaal niet gesteld op het getal 4, gewoon omdat 4 in het chinees klinkt zoals het chinese woord voor 'dood'.

Wetenschappelijk is dat allemaal niet, maar het zit wel in de cultuur, dikwijls sinds vele eeuwen. We moeten, vind ik, dus toch enig begrip hebben voor mensen die daarin geloven, ook als is het wetenschappelijk gezien onzin. De eigen cultuur van een samenleving zit immers een stuk in de mensen ingebakken.

Zo heb je in veel hotels zogezegd geen 13de verdieping. De verdieping boven de 12de noemt men gewoon de 14de. Iemand die op die verdieping slaapt, slaapt dus in feite wel op de 13de, maar in de gang hangt een bordje met 14 er op.... en dat domme bordje maakt dat dan voor die mensen aanvaardbaar.

Trouwens, moest er echt een ongeluksgetal bestaan met een wetenschappelijke ondergrond, dan zou dat getal voor iedereen hetzelfde moeten zijn. De wetenschap (wiskunde, fysica, scheikunde...) is immers gelijk voor iedereen, en zelfs gelijk in gans het heelal.

In de bijbel komt het getal 40 ook wel voor (40 dagen vasten), evenals de getallen 3, 7, 12.

Maar samengevat : wetenschappelijk gezien hebben getallen geen enkele bijkomende betekenis. 40 is 40 en daarmee is alles gezegd. De toekomst voorspellen aan de hand van getallen die men willekeurig trekt is dus ook helemaal onzin.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen