Hoe zijn talen en woorden ontstaan?

Simon, 11 jaar
4 november 2010

De woorden in onze taal zoals raam, deur ... noem maar op, hoe zijn die ooit ontstaan? Wie heeft ze uitgevonden of gemaakt of opgeschreven? Is dit in andere talen ook zo?

Antwoord

Beste Simon,

Je vraag naar het ontstaan van taal is een hele interessante die heel veel wetenschappers bezig houdt, en het antwoord is... dat we het gewoon nog niet weten!

Wat zeker NIET het geval is (want dit zit wel een beetje in je vraag) is dat taal ooit op zekere dag door iemand "uitgevonden" zou zijn geweest: zo iemand die gewoon gezegd zou hebben: "En nu ga ik dit ding zo noemen, en dat ding zo", enzovoorts totdat alles een benaming had.

Dat is belangrijk om te weten, omdat dat veel overeenkomsten vertoont met het verhaal uit Genesis in de Bijbel, waar God inderdaad allerlei dieren en andere voorwerpen naar Adam bracht, en Adam gaf er dan een naam aan, en zo zouden de dingen voortaan heten.

Alleen, dat is een Bijbelverhaal en dus geen wetenschap. Wetenschappelijk gezien gaan we ervan uit dat taal een evolutionair verschijnsel is (en zich dus ontwikkeld heeft volgens de wetten van de evolutietheorie van Darwin), waarbij we aannemen dat taal heel geleidelijk gegroeid is uit de kreten die de dieren elkaar toeriepen. Hoe dat precies gegaan is weten we echter, zoals gezegd, nog niet: er zijn een aantal verschillende wetenschappelijke theorieën, maar naar het juiste antwoord is het nog steeds zoeken.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen