Hoe lang kan men kippeneieren bewaren voor consumptie?

Ludo, 58 jaar
31 oktober 2010

Antwoord

Als het gaat om eieren die je in de winkel koopt, is er uiteraard geen discussie. Alle verpakte eieren vermelden immers een houdbaarheidsdatum, dus dan weet je waar je aan toe bent. Voor eieren van je eigen kippen, weet je dat natuurlijk niet. Volgende vuistregels kunnen daarbij helpen:

/1/  in de Europese wetgeving is voor industriële eieren een maximale houdbaarheid van 28 dagen vastgelegd (eieren zijn trouwens een van de weinige producten waarvoor in de wetgeving een houdbaarheidstermijn is vastgelegd).
/2/ bewaring in de koelkast verlengt de houdbaarheid. In de supermarkt bewaart men meestal bij kamertemperatuur. Men wil immers vermijden dat een ei, nadat het gekoeld is, bij de consument opnieuw bij kamertemperatuur wordt bewaard. Dan ontstaat immers vochtcondensatie aan de buitenkant, waardoor bacteriën kunnen groeien en via de schaal in het ei kunnen binnendringen. Zodus: eens een ei gekoeld is, moet het ook gekoeld blijven.
/3/ wassen van eieren wordt afgeraden, omdat de schaal van nature een antibacteriële laag heeft, die verwijderd wordt door te wassen.
/4/ eieren van kippen met vrije uitloop zijn meestal gevoeliger voor Salmonella.

Op basis van dit alles zou ik eieren van eigen kippen gedurende maximaal twee weken, ongewassen, in de koelkast bewaren, als je ze voldoende verhit voor gebruik. Voor bereidingen met rauwe eieren zoals chocomousse of tiramisu, gebruik je best eieren die zo vers mogelijk zijn. Op die manier zit je zeker aan de veilige kant.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen