Hoe komt het dat heet water sneller bevriest dan water op kamertemperatuur?

Hendrik, 19 jaar
13 mei 2008

Ik heb al gemerkt dat heet water sneller bevriest dan water bij n.o. Ik denk dan aan het ontdooien van bevroren ruiten van de wagen, waarbij het hete water direct een ijslaag aanbrengt op de ruiten.

Is dit niet onlogisch?

Antwoord

Ik zie niet in waarom warm water sneller zou bevriezen dan koud water. De totale warmte-inhoud is groter en er moet dus meer warmte ontrokken worden, wat langer duurt.

Wel is het zo dat het warme water in het begin sneller in temperatuur zal dalen dan het koude water omdat het temperatuursverschil met de omgeving groter is en er meer verdamping is, maar uiteindelijk bereikt het warme water de oorspronkelijke temperatuur van het koude water. En dat is ondertussen al een pak afgekoeld.

Als je een glas warm water en een glas koud water in de diepvriezer plaats, kan het voorkomen dat het glas met het warme water sneller bevriest dan het glas met het koude water. Dat komt omdat het warme water het ijs of de sneeuw op de vriesplaten laat smelten en zo voor een beter contact met de koelelementen zorgt.

 

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen