Wat is het verschil tussen pedagogiek en orthopedagogiek. Ik dacht dat je eerst pedagogiek moest studeren om daarna naar de universiteit te gaan om orthopedagogiek te studeren?

Manuela, 20 jaar
21 oktober 2010

Ik wist niet dat orthopedagogiek ook op hob bachelor niveau gegeven wordt. Ik dacht dat dat een vervolg was op pedagogiek, klopt dat?

Antwoord

Orthopedagogiek is een subdiscipline van pedagogiek. Pedagogiek gaat over opvoeding in het algemeen, en orthopedagogiek gaat over opvoeding in problematische situaties (bijv. bij mensen met een handicap, bij leerproblemen, bij gezinsproblemen, in de jeugdhulpverlening, etc.). Op hogeschoolniveau kan je meteen orthopedagogie studeren. Die opleiding is vooral praktisch georiënteerd. Aan de universiteit begin je niet meteen aan een richting orthopedagogiek, hoewel je in een eerste jaar wel een vak orthopedagogiek kan hebben (afhankelijk van de universiteit in kwestie), maar is de opleiding algemener, meer wetenschappelijk georiënteerd. Orthopedagogiek is daar meestal een afstudeerrrichting die je bijvoorbeeld vanaf de master kan kiezen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Wim Van den Broeck

Psychologie, Ontwikkelingspsychologie, Schoolpsychologie, Leerstoornissen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen