Wat is de wetenschappeliijke verklaring voor het het fenomeen als men een ei onderdompelt in azijn, dat het dan na een paar dagen doorzichtig wordt?

Thomas , 16 jaar
20 oktober 2010

Ik moet voor het vak seminarie een experiment doen. Mijn experiment is een doorzichtig ei maken. Het ei word na 10 dagen doorzichtig als ik het in azijn leg. Mijn vraag is nu wat daar de wetenschappelijke verklaring voor is.

Antwoord

Dag Thomas

De schil van een ei bestaat vooral uit kalk, calciumcarbonaat. En die stof lost op in zuren, dus ook in azijn. Wat overblijft zijn de andere stoffen en het vliesje.
Zo een ei noemt men een windei, kippen leggen soms een ei zonder schil, enkel met een vliesje errond. De oorzaak is vaak een gebrek aan calciium.

Van dat oplossen in zuur maak je gebruik om bijvoorbeeld de koffiezet te ontkalken. Als je hard water hebt (dat veel calcium bevat) krijg je door het verwarmen van water kalkafzetting, ook calciumcarbonaat.

Met vriendelijke groeten


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen