WPA en WLAN-sleutel: waar en hoe kan je die vinden op je pc?

bruno, 48 jaar
17 oktober 2010

Mijn zoon Stijn heeft een Playstation 3 gekocht waardoor hij online en draadloos met vrienden een spel kan spelen. Bij installatie wordt echter gevraagd achter de WPA-sleutel en/of de WLAN-sleutel?
Wat is dit en waar kan je die vinden op je pc? Of hoe kan ik die opvragen?

Dank bij voorbaat.

Antwoord

De WPA of WLAN sleutel is het wachtwoord voor het draadloos netwerk.

Normaalgezien, toen u het draadloos netwerk bij u thuis installeerde, heeft u dat ook beveiligd met een wachtwoord. Dat is altijd erg aan te raden, al was het maar om buren en voorbijgangers niet op uw kosten te laten surfen.

Alle apparaten die (voor de eerste keer) toegang willen tot het draadloos netwerk bij u thuis, moeten dat wachtwoord ingeven. Ook de PS3, als die netwerktoegang nodig heeft. Als u dat paswoord vergeten bent of nergens opgeschreven hebt, kan u er normaalgezien nog wel aan door de documentatie van de draadloze router bij de hand te nemen, en na te kijken hoe en waar dat wachtwoord destijds werd ingegeven.

Meestal zullen ze u doen surfen naar een bepaald adres bestaande uit een reeks nummers, de eigen 'website' van uw router, waar u die router kunt instellen en dus ook het wachtwoord kan ingeven. Hoe dit eruit ziet en welke stappen gevolgd moeten worden, hangt sterk af van fabrikant tot fabrikant. Daar kan ik vanop afstand dus weinig meer nuttige informatie over geven. De documentatie van uw draadloze router (of de persoon die uw draadloos netwerk heeft geïnstalleerd) is hier uw beste kans.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Joachim Ganseman

informatica, digitale signaalverwerking, met focus op bewerken en verwerken van audio en muziekgegevens

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen