Zijn er te mijden combinaties van bloedgroepen met het oog op het maken van (gezonde) kinderen? Concreet ik A- en mijn vrouw A+?

Don, 39 jaar
13 oktober 2010

Men hoort wel eens dat sommige combinaties van bloedgroepen niet samengaan d.w.z. dat er bij de zwangerschap problemen optreden, resulterend in een kind met een of andere afwijking of handicap. Ik weet niet of dit waar is/kan zijn. Maar specifiek in ons geval: bestaat er risico wanneer de man bloedgroep A- en de vrouw A+ heeft? En zo welke risico's zijn er dan concreet voor het kind?

Antwoord

Beste,

Alle combinaties zijn op zich goed.

Er is een recente studie die zou aantonen dat vrouwen met bloedgroep O meer problemen zouden hebben, maar dit mag je op dit moment nog niet als waar aannemen.

Wel is het zo dat vrouwen met een negatieve Rhesusfactor indien ze zwager zijn van een Rhesus positief kind een reactie kunnen doen op het bloed van het kind. Het Rh positieve bloed bevat namelijk eiwitten die de moeder niet heeft. Op die eiwitten zal de moeder reageren met antistoffen. In een volgende zwangerschap en indien het kind opnieuw Rh(+) is, kan de moeder een "overdreven" reactie vertonen en via de antistoffen die ze vormt het bloed van de foetus afbreken. Zo zal de baby in bloedarmoede verkeren nog voor de bevalling.

Dus vrouwen die rhesus negatief zijn zouden in theorie best een man kiezen die ook rhesus negatief is.

met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen