Heeft ieder land grondstoffen in de bodem zitten?

Janpieter, 24 jaar
23 september 2010

Heeft ieder land grondstoffen in de bodem zitten?
Dus ook de armere werelddelen zoals Afrika en delen van Aziƫ?
Zo ja, dan hoeven deze landen eigenlijk niet arm te zijn, maar volgens mij is het een kwestie van gebrek aan kennis om deze grondstoffen te winnen?

Antwoord

Olie, edelmetalen, diamanten en andere kostbare grondstoffen zijn in ontwikkelingslanden vaak in overvloed aanwezig en worden wel degelijk ontgonnen. Helaas zijn ze soms eerder een factor ten kwade dan ten goede.

Waarom? Omdat bedrijven uit rijkere (westerse) landen in veel gevallen de exploitatierechten van de mijnen bezitten en de lokale bevolking, die het zware werk doet, slecht betaald en behandeld wordt. Dankzij corruptie, binnenlandse conflicten, en soms ook een voet-aan-de-grond die nog uit koloniale tijden stamt, hebben ondernemers uit de meer "ontwikkelde" landen er ongehinderd hun slag kunnen slaan.

Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee, waaronder, inderdaad, een gebrek aan technologische know-how bij de plaatselijke bevolking. Maar zelfs met de nodige kennis -- weten dat er een kostbaar mineraal in de grond zit én weten hoe je het moet ontginnen -- moet je nog het geld hebben om te investeren in infrastructuur: mijninstallaties, transport... Zo eenvoudig is het dus helaas allemaal niet.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw