Kan er kortsluiting optreden tijdens het opladen van en tegelijker tijd bellen met de gsm

PLASMANS, 65 jaar
15 september 2010

Beste,
Is het mogelijk dat er kortsluiting ontstaat alsje telefoneert met je gsm terwijl die gsm aan het opladen is ?
Dank

Antwoord

Beste Dree,

Vooreerst moet je voor ogen houden dat reeds in de lader de netspanning wordt omlaag getransformeerd en meestal ook naar gelijkspanning omgezet, zodat de spanning die via de aansluitkabel naar je GSM toe wordt geleid beperkt is.

Daarnaast is de maximale stroom die zo'n lader kan leveren aangepast aan de GSM.
Zelfs als je bewust de contacten (welke je in je GSM moet inpluggen) aan de laagspanningszijde van de lader onderling kortsluit kan er niet veel schade aangericht worden. Dit als een eerste geruststelling.

Die gegevens staan trouwens op de lader zelf vermeld.
Ik heb er eentje voor me liggen, waarop staat:
Input: 230V~/50HZ/21mA/4,8VA
Output: 3.7V==/355 mA/1,3 VA
Het laatste getal geeft aan dat er bij kortsluiting aan de laagspanningszijde wat betreft leverbaar vermogen alvast niet veel schade kan aangericht worden ...  

Het kan natuurlijk steeds dat er iets misloopt met de transformator in de lader zelf.
Een kortsluiting aan de netspanningszijde behoort dan tot de mogelijkheden, vooral als de lader op een of andere wijze beschadigd raakt. In het slechtste geval gaat dit met het nodige lawaai en achteraf wat gesmolten plastic aan de behuizing van de lader gepaard, maar als de beveiliging van de electriciteitsinstallatie van je woning naar behoren werkt zou de zekering daar korte metten moeten mee maken zonder veel gevolg voor de GSM zelf of de eventuele beller. Gewoon even schrikken.

Slechts in een zeer uitzonderlijke situatie kan de primaire wikkeling lekken naar de secundaire en zo een gevaarlijke spanning op de laadkabel zetten. Trafo's zijn daar uitvoerig op getest, maar zo'n faling is inderdaad nooit geheel uit te sluiten. Hoe dan ook, zelfs dit verschijnsel kan slechts van korte duur zijn.
Ik herhaal, dit is zeer uitzonderlijk.

Je moet het lot echter niet tarten: ik zou inderdaad niet beginnen bellen met de GSM op de lader aangesloten terwijl het buiten onweert, als je me begrijpt ...

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen