van waar komt het verschijnsel 'paashaas' bij Pasen? De klokken kan ik nog wel linken aan de kerktoren, maar wat heeft de (paas)haas te maken met de verrijzenis van Christus?

Sabine, 28 jaar
12 september 2010

Pasen: zoals iedereen weet, de herdenking van de verrijzenis van Christus. Men koppelt hieraan paaseieren (chocolade), en het zijn de klokken of de paashaas die deze brengen.

Waarom is dit in het leven geroepen voor de kinderen? Wat is de link met de originele betekenis van dit feest? De klokken zijn gelinkt aan de kerktoren vermoed ik? Maar wat heeft de paashaas ermee te maken en waarom brengt deze chocolade eieren naar de kinderen?

Antwoord

Beste,


het antwoord op deze vraag vond ik gedeeltelijk terug bij Carla Rosseels, in haar boek "Natuurrituelen. Een innerlijke reis". Uitgegeven door Houtekiet in 2004. Het Christelijk geloof heeft een unieke band met Jezus. Willen we de verhalen uit het evangelie begrijpen, dan leren we best iets over de joodse traditie. Die traditie is echter op haar beurt geënt op een algemeen levenbeschouwelijk niveau, nauw verwant met natuurreligiositeit. Een stuk erfenis van de Germanen en de Kelten. Aardse en hemelse spiritualiteit zijn nauw met elkaar verweven.

Het antwoord van de paashaas vinden we dan ook in de natuur. Een haas maakt kleine putten in het veld om te slapen. Nadien trekt hij verder en maakt een nieuw 'slaaphol'. De putten die de haas maakt, werden nadien vaak gebruikt door vogels om een nest in te bouwen. Hierdoor ontstond de link tussen de haas en eieren. Dit werd in de volksmond de paashaas die eieren bracht. Er is vaak een mix van volksverhalen en christelijke elementen. Zo gaat er een verhaal dat de klokken eieren brengen aan de kinderen. Als het regent, is het echter de paashaas die de deur openkrijgt.....

De symboliek van het ei, staat voor nieuw leven, openbreken, uit je schulp kruipen, enzovoort. In het begin was het ei dan ook een symbool voor vruchtbaarheid, die werden versierd en als decoratie gebruikt. Later werden het chocolade eieren, waarom precies kon ik helaas niet terug vinden. 

 Na Jezus zijn dood is er grote verslagenheid. De Heilige Geest die met Pinksteren de harten en tongen van de leerlingen in beroering brengt, laat hen terug begeesterd spreken. Ze ontdekken een 'nieuwe' vorm van leven. Jezus is niet dood, hij leeft! Net zoals de eeuwige cyclus in de natuur geboorte, leven, dood en terug geboorte. Eieren zijn dus een soort symbool voor eeuwig leven, voor het geloof dat 'levenskracht' altijd sterker zal zijn dan de dood. 

Waarom het 'chocolade' eieren zijn, vond ik dus niet terug. Succes met de zoektocht naar dat stukje antwoord.

Mvg,
Ness Vanthournout
docente aan de KHBO

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen