Hoe komt het dat de aarde om zijn eigen as draait?

Jorn , 19 jaar
9 september 2010

Antwoord

Elk hemellichaam of het nu een planeet, een maan, een ster of een compleet melkwegstelsel is draait rond zijn as. De aarde is samen met de andere planeten en de zon ontstaan uit een interstellaire wolk materie, die ook heel langzaam roteerde. Wanneer die wolk samentrekt speelt de fysische wet van behoud van impulsmoment.

Het impulsmoment van een lichaam is het volgende : stel dat een massa m een cirkelbeweging uitvoert met een straal R, en met een hoeksnelheid ω. Dan is het impulsmoment m.R2

Die ω is dus de hoeksnelheid, dus het aantal radialen dat het lichaam aflegt per per seconde. Je ziet dat, indien dit product behouden blijft, en R neemt af (doordat de ster of planeet samentrekt onder haar eigen gravitatie), dat dan ω moet stijgen om het geheel constant te houden. Als de straal met een factor 1000 afneemt, zal ω met een factor één miljoen toenemen. Tijdens de samentrekking van zo'n interstellaire wolk, wordt de minieme hoekversnelling dus zodanig verhoogd dat de uiteindelijke ster een duidelijk meetbare draaiing krijgt met een rotatieperiode van typisch een aantal dagen.

Planeten ontstaan uit de samenklontering van kleinere brokken die rond de zich vormende zon draaien, en "erven" via deze brokken voldoende impulsmoment, net zoals de manen die rond deze planeten draaien. Daarom draait zowal alles in het zonnestelsel, op enkele uitzonderingen na, ook in dezelfde zin. Als je je hoog boven de noordpool plaatst, hoog genoeg om het volledige zonnestelsel te zien, zal je merken dat alles in tegenwijzerzin draait, de zon rond haar as, de planeten en manen rond hun as, de planeten rond de zon, de manen rond hun planeet (op enkele uitzonderingen na).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen