Is het gezond of juist ongezond om nuchter te sporten?

Jef, 63 jaar
7 september 2010

Bijv. 's ochtends, nog voor het ontbijt? Er zijn dan weinig koolhydraten aanwezig. Helpt nuchter sporten om sneller vet te verbranden? Als ik kan kiezen, wat is dan het beste moment om te sporten? Wat geeft het meest resultaat op vlak van vetverbranding, algemene gezondheid?
Zijn er nadelen aan nuchter sporten?

Antwoord

Vergeleken met het leveren van een inspanning na de maaltijd zal je inderdaad meer vetten verbruiken als je eenzelfde inspanning doet in nuchtere toestand (dus voor het onbijt). Door het stimuleren van de vrijzetting van adrenaline (= een hormoon dat de vetverbranding verhoogt) en het onderdrukken van de insulineconcentratie (= een hormoon dat de vetverbranding inhibeert) in het bloed, zal je ongeveer 50% meer vetten verbranden gedurende een nuchtere inspanning ten opzichte van een identieke inspanning na de inname van een maaltijd en met extra inname van suikerrijke drankjes tijdens inspanning. Natuurlijk is de balans tussen de energie-inname en het energieverbruik cruciaal in het verliezen van lichaamsgewicht en vetmassa. Zo zal een groter energieverbruik ten opzichte van de energie-inname resulteren in gewichtsverlies. Vermits er geen verschil is tussen het energieverbruik gedurende een nuchtere inspanning of een inspanning na de maaltijd (want hier verbruik je dan weer meer koolhydraten (suikers) in plaats van vetten), blijft de verhouding tussen de energie-inname en het energieverbruik de voornaamste factor in het stimuleren van gewichtverlies. Het is dus heel belanrijk om zowel gezond te eten (niet te veel en niet te vetrijk) om je energie-inname te beperken, als om regelmatig aan fysieke activiteit te doen en dus je energieverbruik te verhogen, wil je gewicht verliezen.  Desalniettemin zijn er recent een heel aantal positieve effecten in het kader van de gezondheid aangetoond door het trainen in nuchtere toestand. Zo hebben we aangetoond dat voor eenzelfde hoeveelheid en intensiteit van uithoudingstraining (6 weken, fietsen 4x/week gedurende 1-1.5u), nuchter trainen beter is vergeleken met training na de maaltijd om de negatieve effecten van het eten van vet-en energierijke voeding tegen te gaan. Nuchter trainen had een gunstige invloed op zowel de insulinegevoeligheid als op de glucosetolerantie. Dit is zeer belangrijk vermits het aantal personen met insulineresistentie, Type 2 diabetes en het metabool syndroom steeds toe neemt en dit kan leiden tot morbiditeit en mortaliteit. Bovendien werd er na de nuchtere trainingsperiode verschillende postievere effecten opgemerkt in de spiercellen die waarschijnlijk aan de basis van deze verbeterde insulinegevoeligheid en glucosetolerantie liggen. Ook op vlak van prestatie zijn er tegenwoordig meer en meer wetenschappelijke bewijzen die duiden op meer uitgeproken aanpassingen in de spieren die kunnen zorgen  voor een verhoogde prestatie na 6 weken training in nuchtere toestand ten opzichte van eenzelfde trainingsprogramma met de inname van suiker voor/tijdens de trainingsssessies.

 

Natuurlijk moet je nooit aan een wedstrijd starten in nuchtere toestand. Het is immers zeer goed geweten dat de inname van suikerrijke voedingsmiddelen en drankjes de uithoudingsprestatie verbetert (alle uithoudingsatleten eten heel veel koolhydraten voor een wedstrijd!). Het leveren van nuchtere inspanningen doe je dus best enkel als training. Normaal zijn er verder geen nadelen aan het uitvoeren van nuchtere inpanningen. Natuurlijk heb je de klassieke risico’s die verbonden zijn aan sporten, zoals de kans op kwetsures,... Je bouwt dus ook best de trainingsintensiteit en duur langzaam op zoals tijdens ieder ander trainingsprogramma. Indien je een heel lange inspanning (meer dan 3u) doet in nuchtere toestand is de kans wel meer reëel dat je glucosewaarde in je bloed te laag wordt (=hypoglycemie) tijdens een nuchtere versus een inspanning na de maaltijd. Immers, je bloedglucose daalt sneller tijdens een nuchtere inspanning. Tijdens kortere inspanningen (<3u) vormt dit echter vrijwel nooit een probleem, zeker niet bij gezonde personen. Mensen met insulineresistentie of diabetes dienen (zoals ook tijdens het sporten met suikers) wel hun glucosepeil goed te controleren. Het eenvoudigste is gewoon luisteren naar je lichaam. Begin je je slap of duizelig te voelen, dan stop je best de inspanning.

 

De absolute prioriteit is om alle mensen fysiek actief te krijgen en een goed gebalanceerd dieet te consumeren binnen hun normale levensstijl.  Voor individuen die reeds fysiek actief zijn kan het inlassen van regelmatige sessies in nuchtere toestand zeer interessant zijn om voor eenzelfde hoeveelheid training betere resultaten te bekomen, en dit op gebied van gezondheid en prestatie! 


http://well.blogs.nytimes.com/2010/12/15/phys-ed-the-benefits-

of-exercising-before-breakfast/?src=me&ref=general


Karen Van Proeyen, Ph.D.
Research Center for Exercise and Health
Department of Biomedical Kinesiology
FABER  -  K.U.Leuven
Tervuursevest   101
B-3001   Heverlee  -  Belgium
 
Karen.Vanproeyen@faber.kuleuven.be
Phone:  +32 16329144
Fax:      +32 16329196

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen