Wij hebben sinds 'n paar weken kleine zwarte torretjes/kevertjes in huis. Ik vind ze echt overal! Ze hebben harde zwarte schildjes en geregeld vallen ze van't plafond af in mijn bed en hoor je "tok". Wat zijn deze diertjes?

mireille , 38 jaar
6 september 2010

Kunnen ze gevaarlijk zijn? Ik moet er niet aan denken dat ie , bijvoorbeeld in mijn mond in kruipt als ik lig te slapen. En waar komen ze in godsnaam vandaan?! Ik krijg er gewoon de kriebels van, bij de gedachte alleen al! Ik hoop dat jullie antwoord kunnen geven. Groetjes van Mie

Antwoord

Beste Mireille

Zonder foto zo maar gaan zeggen om welke kevertjes het gaat is niet mogelijk. In de woning kunnen tal van keversoorten voorkomen. Alleen door de kever te gaan identificeren is de infectiebron op te sporen. De kevers kunnen o.a. afkomstig zijn uit de voorraden in de keuken (kalander, graankever, tabakskever, rijstmeelkever). Mogelijks zijn het materiaalbeschadigers (bv. hout), zoals de houtworm Anobium punctatum, of nog andere kevers. De enige manier om tot een oplossing te komen is een duidelijke foto nemen indien mogelijk. Zo niet kunt u altijd enkele exemplaren voor identificatie overmaken aan het Diagnosecentrum voor Planten (Burg.Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke), best in een onbreekbaar recipiënt. Dan kunnen we in het labo kijken om welke kever het gaat, en advies geven naar het opsporen van de infectiebron. Een chemische bestrijding is voorlopig niet zinvol; eerst dient de infectiehaard gelokaliseerd te worden. In afwachting hiervan kan je eventueel de stofzuiger gebruiken om zo veel mogelijk levende exemplaren weg te vangen.    

Met vriendelijke groeten

Hans 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen