Klopt het dat de tijd niet voorbij gaat als je met de snelheid van het licht reist (speciale relativiteitstheorie)?

Robrecht, 23 jaar
30 augustus 2010

Volgend gedachte-experiment omtrent de speciale relativiteitstheorie kan ik niet kan oplossen. Kan u mij helpen? Stel: persoon A reist mee aan dezelfde snelheid van een lichtstraal van de zon naar de aarde. Een lichtstraal heeft +- 8 min. 17 s nodig om vanuit de zon de aarde te bereiken. Als ik de speciale relativiteitstheorie correct begrijp gaat de tijd niet voorbij voor diegene die met de snelheid van het licht reist (A). Hoe is het mogelijk dat in die 8'17" om een observator B op de aarde te bereiken, tegelijkertijd de tijd stilstaat voor A en de tijd toch vooruitgaat voor B? Stel dat B juist na het vertrek van de lichtstraal even naar het toilet gaat. Hij gaat van het toilet op 5 minuten voor aankomst A op de aarde. Is voor observator A, B nog niet naar wc gegaan wanneer hij op 4 sec van de aarde is?(sinds voor hem de tijd is blijven stilstaan). Stel nu dat A en B via een apparaat contact met elkaar kunnen hebben. Ze hebben op voorhand afgesproken dat A, B zou contacteren wanneer hij B uit het toilet ziet komen (en stel dat A dit vanuit zijn plaats zou kunnen observeren). Gaat A, B dan contacteren voordat hij op aarde aankomt?

Antwoord

Strikt genomen klopt het dat de tijd stilstaat voor iets dat met de lichtsnelheid reist, maar je kan je hier moeilijk een voorstelling van maken vermits een voorwerp met een eindige rustmassa (jij dus) nooit de lichtsnelheid kan bereiken. Iets wat met de lichtsnelheid reist (een lichtdeeltje of foton) bestaat niet meer als je het zou stoppen.

Verder aanvaard je in je gedachtenexperiment wel dat de tijd voor beide waarnemers verschillend loopt, maar ga je toch onbewust uit van het bestaan een soort van gemeenschappelijke, absolute tijd waarmee je de gebeurtenissen in de twee assenstelsels kan vergelijken (dit is jouw tijd waarmee je naar de twee waarnemers kijkt). In werkelijkheid zien beide waarnemers (en ook jij als derde) ‘hun’ tijd correct lopen en beweren ze allemaal dat in hun assenstelsel alles correct verloopt, maar dat de tijd van de andere anders loopt. Bovendien is het niet mogelijk om informatie uit te wisselen met een snelheid die groter is dan de lichtsnelheid, zodat de ene nooit ‘ogenblikkelijk’ aan de andere kan vertellen wat hij aan het doen is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen