Waarom draagt men na de middeleeuwen geen harnas meer?

Aart, 18 jaar
25 augustus 2010

Na de middeleeuwen draagt men geen harnas meer. Maar waarom ? Als je kijkt naar hedendaagse gevechts uitrustingen draagt men weinig bescherming voor de benen het gezicht en de armen. Met de techniek van vandaag zou men toch makkelijk een lichtgewicht harnas maken? Al helemaal sinds oorlog alleen nog maar met projectielen wordt gevochten.

Antwoord

Beste Aart, je stelling is niet helemaal correct.
1) in dé Middeleeuwen werd er helemaal niet systematisch met harnassen gevochten. De hele vroege middeleeuwen waren harnassen onbestaande. Meestal kleden soldaten zich met leren vesten, maliënkolders en dergelijke meer, zeker geen plaatijzer/-staal.
2) Zoals je dan ook kan opmerken, hebben harnassen te maken met status en exposure. Het zijn prestigeobjecten die van de adel en vorsten een soort superkrijgers maken, qua uitzicht. Harnassen zijn allesbehalve efficiënt, behalve dan de helm, want het hoofd is het meest kwetsbare vitale lichaamsdeel.
3) Harnassen als prestigieus gegeven blijven doorgaan tot in de 17de eeuw, dus een kleine 200 jaar na de Middeleeuwen. Het zijn staaltjes van edelsmeedwerk waarvan het eigenlijk niet de bedoeling was om ze te gebruiken in de strijd, wegens te kostbaar.
4) Harnassen zijn enkel functioneel tegen zwaardslagen, zelfs pieken en lansen houden ze niet noodzakelijk tegen. Je stelling klopt dus niet dat ze tegen projectielen helpen, vandaar dat er vanaf de periode rond 1600 minder en minder plaatbescherming of maliënkolders aan de soldaten werden uitgedeeld. Kogels zouden ze namelijk niet tegen en in grote massalegers zoals die toen verschenen, zijn ze zinloos.
5) Wat houden we dus over? Juist ja: helmen.

Met vriendelijke groet Prof Tys, Vrije Universiteit Brussel, middeleeuwse archeologie

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen