Wat was het eerste echte woord op de wereld?

Annefleur, 9 jaar
23 augustus 2010

Antwoord

Beste Annefleur,

Als baby's ongeveer7 à 8 maanden oud zijn beginnen ze allerlei geluidjes te maken en te brabbelen. Ze oefenen daarmee allerlei klanken en maken daarmee reeksen door de klanken na elkaar te zeggen. Bijvoorbeeld: bababa, nanana, mamama, papapa. Die reeksen bestaan meestal uit telkens dezelfde medeklinker en klinker. Als hun mama en papa "papapa" of "mamama" horen vinden ze dat heel leuk omdat het klinkt als "mama" en "papa". Ze gaan dan lachen of praten tegen de baby en die vindt dat natuurlijk ook leuk, waardoor hij opnieuw 'mamama' of 'papapa' zal zeggen. Na een tijdje begrijpt de baby dat met 'mama' zijn mama bedoeld wordt en met 'papa' zijn papa. En zo ontstaan de eerste woordjes. Eigenlijk begint het dus als een spelletje voor de baby die gewoon allerlei geluidjes uitprobeert en door de reactie van mama of papa daarop leert de baby dat die klanken ook iets betekenen.

Heel speciaal is dat dit in bijna alle talen op dezelfde manieren gebeurt. Bijna alle kindjes ter wereld zeggen als eerste woordje 'papa' of 'mama' of iets wat daarop lijkt.

De kans is heel groot dat het allerereerste woordje zo ontstaan is, namelijk door op het brabbelen van de baby te reageren en door aan die geluidjes een betekenis te geven. Wellicht waren 'mama' of 'papa' dus ook de allereerste woordjes ter wereld.

Groeten,

Catherine

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

null Catherine De Vos

logopedie - niet aangeboren hersenletsel - groene zorg

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw