In of na WOII was er (geloof ik) een project om de perfecte mens te creeëren (blauwe ogen, blond haar). Zou ik meer informatie over dat project kunnen krijgen?

Isaura, 14 jaar
17 augustus 2010

Laatst keek ik een kennisquiz op tv, en daar werd een vraag gesteld over dat 'perfecte mens project'. Wat hield dat project in, en waarom was dat project er uberhaupt? Ik hoorde ook dat één iemand van ABBA namelijk uit dat project 'ontstaan' is. Ik hoop dat ik hier een goed antwoord op krijg, want dit is de eerste keer dat ik deze site bezoek!

Antwoord

Het project heette Lebensborn, en Frida van Abba (Anni-Frid Lyngstad) was een kind dat uit zo'n 'ariër-kweekprogramma' is geboren uit de verhouding tussen een Noorse moeder en een Duits soldaat - iets waar ze in haar na-oorlogse jeugd onder heeft geleden.

Vreemd genoeg is de hele stroming om het menselijk ras te verbeteren door in te grijpen op de voortplanting niet direct een Duitse of nazistische stroming, maar een tendens die zich vooral in de Verenigde Staten op het einde van de 19de eeuw ontwikkelde. Door zich te fixeren op erfelijkheid, wilde men de overheid doen ingrijpen in het voortplantingsgedrag van mensen - 'positieve eugenetica' door het stimuleren van 'goede' huwelijken, verbieden van anticonceptie en van abortus en het belonen van talrijk nageslacht, en 'negatieve eugenetica' door huwelijksverbod, gedwongen sterilisatie en zelfs euthanasie. Goddard met zijn Kallikak-onderzoek, en de speelfilm 'The Black Storck' (De zwarte ooievaar) zijn staaltjes van die beweging, die ook in Europa leidde tot sterilisatiewetten (tot diep in de jaren 1970!).

Het ontstond op het eind van de 19de eeuw door een combinatie van factoren: Darwins ideeën braken door, de geneeskunde ontwikkelde zich ongelooflijk snel, en staten raakten onder de indruk van demografische gegevens en wilden daarom hun bevolkingsevolutie sturen.

En de nazi-fixatie met het 'arische ras' is een ander, boeiend verhaal, dat vooral op het Thule-Gesellschaft is terug te brengen, dat een oude volksrassentheorie combineerde met een sociaal darwinisme van Über- en Üntermenschen. Het gezelschap was zowat de hofleverancier van de nazi-mythologie, compleet met swastika, Noorse runetekens en Germaanse sagen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen