Wat gebeurt er met het teveel aan geproduceerde elektriciteit?

Paul, 63 jaar
17 augustus 2010

Electriciteitcentrales produceren een statistische reserve te veel aan energie dan de consument afneemt. Wat gebeurt er met deze extra energie, en hoe past dat in de wet op het energiebehoud?

Antwoord

Beste


Om kort op de vraag te antwoorden:
De productie en het verbruik van elektriciteit moeten op alle momenten gelijk zijn aan elkaar. Aan overproductie wordt in principe dus niet gedaan. Als er teveel geproduceerd wordt moeten de productie-centrales ogenblikkelijk op een lager pitje gezet worden. Anders gaan de generatoren te snel draaien, en deze moeten steeds op de industriële frequentie van 50 Hz draaien.

We moeten het plaatje wel wat breder bekijken. Het is namelijk mogelijk om het verbruik 'kunstmatig te verhogen' zodat er ook een hogere productie mogelijk is. Voor de grote kerncentrales namelijk is een verandering van productie niet wenselijk wegens technische redenen. Om deze redelijk constant te kunnen laten werken gebruikt men 's nachts in België de pompcentrale in Coo. Hiermee kan een hoeveelheid energie opgeslagen worden die dan overdag voor een deel gerecupereerd kan worden. Deze pompcentrale in Coo is dus een mogelijkheid om' teveel geproduceerde energie' op te slagen, maar deze mogelijk is beperkt en ook niet bepaald fantastisch qua rendement.

De volgende vragen gaat over een gelijkaardig onderwerp:
vraag 12871
vraag 734

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Nico Smets

Ingenieurswetenschappen

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw