Komt de zon altijd op in het oosten?

Bart, 24 jaar
16 augustus 2010

Ik had een discussie met een vriend. Ik stelde dat de zon niet altijd in het oosten kan opkomen? Afhankelijk van waar je je op aarde bevindt en welk seizoen het is, moet de zon toch meer in het noord-oosten of in het zuid-oosten opkomen. Tijdens de zomer schijnt de zon langer op aarde dus komt deze in het noord-oosten op en gaat ze in het zuid-westen onder waardoor we langer zonlicht hebben. Zit ik juist?

Antwoord

     Daar heb je gelijk in, in de zomer komt de zon op in het noordoosten, in de winter in het zuidoosten. En ze gaat 's zomers onder in het noordwesten, en 's winters in het zuidwesten.
     Hier in Vlaanderen bijvoorbeeld komt de zon op 21 juni op, op een azimuth van circa 50°. Het azimuth wordt gemeten langs de horizon, vertrekkend uit het noorden (azimuth = 0°) over het oosten (90°). Je ziet dus dat de zon dan opkomt, 40° verwijderd van het oosten naar het noorden toe. 's Avonds gaat de zon die dag onder bij een azimuth van 310°, terwijl het westen op 270° ligt. In de winter op 21 december vinden we diezelfde afwijking van 40° tegenover oost en west terug, maar dan in de richting van het zuiden.
     Overigens, moest uw vriend gelijk hebben, dan zou elke dag precies 12 uur licht hebben, en 12 uur nacht. Op onze noorderbreedte hebben we op 21 juni 16 uur licht en 8 uur nacht, en op 21 december is dit juist omgekeerd.
     Hoe verder je je van de evenaar beweegt, hoe extremer dit wordt. Het wordt zo extreem dat in de zomer de zon in de buurt van de noordpool zelfs nooit ondergaat, en in de winter ze nooit opkomt. Bij de zuidpool is dit dan omgekeerd. Moest uw vriend gelijk hebben met zijn bewering dat op een bepaalde plaats de zon steeds opkomt en ondergaat op dezelfde plaats aan de horizon, hoe zou hij dan dit laatste (de midzomernachtzon) kunnen verklaren ?
     Op de evenaar komt de zon wel op in het oosten, en gaat ze onder in het westen, en dit langs een boog die op 21 maart en 21 september door het zenith loopt, en in de zomer of winter daarvan afwijkt, respectievelijk naar het noorden of naar het zuiden.
(ik ga er hier voor de eenvoud van uit dat de seizoenen precies op de 21ste van die maanden starten)

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw