Waarom zijn huisdieren niet toegelaten op Belgische stranden en dierentuinen?

Chris, 26 jaar
14 augustus 2010

Hallo,
In Belgische dierentuinen (Zoo Antwerpen, Planckendael, Paradiso), pretparken en op Belgische stranden zijn honden niet toegelaten.
In Nederland mogen honden wel mee op het strand en in Nederlande zoo's zijn ze naar het schijnt wel toegelaten.
Mijn vraag is WAAROM mogen honden niet mee op Belgische stranden of mee in de dierentuin?

Antwoord

Op de de Belgische stranden zijn inderdaad honden niet meer toegelaten, maar ik dacht dat dit alleen in het toeristisch seizoen is. Dit verbod is vanwege hygiëne en veiligheid. Sommige mensen nemen het jammergenoeg niet zo nauw met de hondendrollen die achterblijven. Velen vinden het ook niet leuk als een hond komt snuffelen als ze aan het zonnebaden zijn. Men weet uiteraard ook nooit hoe een hond plots kan reageren vooral tegenover spelende kinderen.  En gezien ons strand nog slechts gezien wordt als toeristische attractie in plaats van een stuk mooi natuur, kan dit dus niet meer. Wat meer discipline van sommige mensen met honden zou enigszins een oplossing kunnen zijn. In vergelijking met Nederland moet wel gezegd worden dat wij maar een relatief kleine kuststrook hebben waar iedereen dan nagenoeg op mekaar ligt.

Reacties op dit antwoord

  • 20/08/2010 - Chris (vraagsteller)

    Mensen laten vaak afval achter op het strand en in de natuur zoals blikjes, flessen, sigrarettenpeuken, papiersnippers... Dit terwijl er vuilnisbakken aanwezig zijn. Als er geen vuilbakken in de directe buurt zijn gooien ze afval weg in de natuur. Het zijn ook mensen zonder hond die wat meer discipline mogen hebben. Het is niet leuk om in een drol te trappen maar afval op het strand zien is dit evenmin. In dierentuinen zoals Paradisio, Antwerpse zoo en Planckendael zijn ze niet toegelaten, misschien omdat ze ziekten kunnen overbrengen op andere dieren. Maar de dieren zitten er goed afgeschermd van de bezoekers. Is er nog een reden waarom ze niet mee mogen in deze dierentuinen?

  • 20/08/2010 - Chris (vraagsteller)

    Men zou beter de strandvervuilers niet meer toelaten op stranden i.p.v. de honden. Is ook zéér hinderlijk voor wie graag propere stranden heeft.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Dr. Cecile Baeteman

geologisch onderzoek van lage kustgebieden (polders, deltas en estuaria); zeespiegelveranderingen in de laatste 10.000 jaar; geoarcheologie in kust- en fluviatiele vlaktes; quartairgeologie van het Belgisch Continentaal Plat.

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw