Ik vermoed dat ik een tijgermug gedood heb met gestreepte poten en lijf, een stuk groter, vreemd gezoem. Moet/kan ik dat melden?

Isabelle, 25 jaar
5 augustus 2010

Ik heb gisteren in Gent, binnenshuis, een mug gedood net omdat ze me niet bekend voorkwam. Nog voor ik haar zag merkte ik overdag een gezoem op dat veel luider was dan wat ik ken van andere muggen. Ze heeft een gestreept lijf, en gestreepte pootjes (hoewel dat laatste niet zo duidelijk is als op voorbeeldfoto's van tijgermug). Ik heb ze gedood omdat ik vreesde dat het een vector van één of andere ziekte zou kunnen zijn. Nu ben ik helemaal geen expert in het determineren van muggen, en mijn dood exemplaar is redelijk verminkt, maar zou het een tijgermug kunnen zijn, en zoja, moet/kan ik dat dan melden?

Antwoord

De mug die je gedood hebben zal hoogstwaarschijnlijk een Culiseta annulata zijn.

Dat is een Belgische muggensoort die een heel opvallend zwart-wit gestreept patroon op de poten vertoont , een vrij grote mug die net als de gewone huismug (Culex pipiens) ook binnenshuis voorkomt en die overdag ook actief kan zijn.

Rond de tijgermug is veel mediaheisa, maar ze komt alleen in Zuid-Europa voor. Tot nu toe is de tijgermug slechts eenmaal aangetroffen in België. Tien jaar geleden werden 2 onvolwassen exemplaren die per ongeluk geïmporteerd. Daarna, ondanks uitgebreid onderzoek naar muggen in België, is ze niet meer teruggevonden. Ook al warmt ons klimaat op, het is nog niet warm genoeg om de tijgermug hier te laten overleven.

De tijgermug behoort tot het geslacht Aedes, haar wetenschappelijke naam is Aedes albopictus. Zij heeft inderdaad heel kenmerkende zwart-wit gestreepte poten, de rest van de mug is zwart met enkele heel opvallende witte patronen. Ze is slechts enkele mm groot. Net zoals alle andere Aedes-soorten is de tijgermug voornamelijk actief gedurende valavond en komt ze zelden binnenshuis voor. 

Er is geen meldingsplicht voor de tijgermug, maar je kan dit steeds melden aan het Intstituut voor Tropische Geneeskunde en bij twijfel kan je steeds een (minder verminkt) exemplaar opzenden. Stuur naar Instituut voor Tropische Geneeskunde, t.a.v. Veerle Versteirt, Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen. Of mail naar vversteirt@itg.be

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Pieter Van Dooren

wetenschapsjournalist met brede kennis

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen