Wat gebeurt er indien de handschoen van een ruimtepak tijdens een ruimtewandeling scheurt of op een andere manier stuk gaat?

Lise, 23 jaar
30 juli 2010

Wegens de te uitvoeren werkzaamheden bestaan de handschoenen van een ruimtepak uit dun materiaal. Hoe werkt dit dan en wat gebeurt er als de handschoenen beschadigd raken?Alvast bedankt

Antwoord

De handschoenen van een ruimtepak zijn niet zozeer heel dun dan wel flexibel(er) om er nog mee te kunnen werken. Maar dat is relatief. Deze ruimtepak handschoenen zijn ongelooflijk onhandig, want de stevigheid mag niet in gevaar komen. Zie ook foto's in bijlage.
Zoals je zelf al vermoedt, een scheur of gaatje in een handschoen is dodelijk. Het ruimtepak staat onder atmosferische druk. Wanneer er een gaatje in het pak (of handschoen) komt, loopt al de lucht in het pak onmiddellijk weg naar het immense grote vacuüm van de ruimte. Met andere woorden, de astronaut zou vacuüm gezogen worden. Sterker zelfs: hij zou gevriesdroogd worden want in de ruimte is het niet alleen vacuüm maar tevens extreem koud (namelijk 2,725 Kelvin of -270°C). Lees ook de bijgevoegde link.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Jan Buytaert

Biomedische Fysica en Optica: *midden- en binnenoor mechanica *elektro-optica *tomografie *interferometrie *3D beeldvorming *endoscopie *beeldverwerking *profilometrie *topografie *programmeren *klassieke fysica

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen