Heeft de aarde ooit 3 manen gehad??

Sam, 12 jaar
11 mei 2008

In de krant 'Het Laatste Nieuws' staat er dat de aarde ooit 3 manen heeft gehad.Ik vroeg me af of dit correct was en zo ja, waar zijn die andere 2 manen dan naartoe??

AntwoordEr zijn inderdaad een aantal NASA-wetenschappers die geloven dat de Aarde ooit drie manen gehad heeft.
Onze maan, zoals we die nu kennen, zou zo'n 4.5 miljard jaar geleden ontstaan zijn, toen ons zonnestelsel nog maar pas geboren was.
Een planeet, ongeveer zo groot als Mars, zou toen met de Aarde gebotst hebben en de materie die daaruit vrij kwam, vormde uiteindelijk de maan.
Volgens een aantal wetenschappers van de NASA zouden er uit die materie ook nog 2 kleinere maantjes gevormd zijn, die zich in het Lagrangepunt genesteld hebben (De Langrangepunten zijn posities in de ruimte waar de zwaartekracht van (in dit geval) de Aarde en de maan kleine objecten in een vaste positie kunnen houden).
Die 2 extra maantjes zouden zo'n 100 miljoen jaar rond de Aarde gedraaid hebben, waarna ze door de zwaartekracht van andere planeten in ons zonnestelsel uit koers geraakten. Waar zijn die 2 andere maantjes dan nu naartoe? Hoogstwaarschijnlijk zijn die op de maan of de Aarde terechtgekomen, ofwel zweven ze nog ergens in de ruimte rond...

Voor zover ik weet, zijn voor deze theorie nog geen concrete bewijzen, maar het is zeker niet onmogelijk.


Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karolien Lefever

Aeronomie: Atmosfeer van planeten, luchtkwaliteit, klimaat, ozonlaag, ... Aarde, Mars, Venus, Jupiter, kometen, meteoren, ...

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie
Ringlaan 3 1180 Brussel
http://www.aeronomie.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen