Waarom is de zomer van 2010 warmer dan vorige jaren?

jolien, 13 jaar
18 juli 2010

Hoe komt het dat de aarde opwarmt dat deze zomer bv warmer is dan de zomer 10 jaar geleden?

Antwoord

Als deze zomer warmer wordt dan die van vorig jaar (dat weten we nu nog niet, hij is nog bezig) dan is dat toeval. Elk jaar is anders. Maar wat we wel kunnen zeggen, is dat onze zomers gemiddeld warmer zijn dan tien of twintig jaar geleden. Ze zijn niet veel warmer geworden, pakweg een halve graad op een eeuw, maar wel warmer. Veel is trouwens ook niet nodig om verschil te maken: in de Provence is het gemiddeld een paar graden warmer dan bij ons, maar de planten die er groeien en de dieren die er wonen zijn al helemaal anders.

Over duizenden jaren gesproken, schommelt het klimaat. Ooit was er hier een ijstijd, en ooit was het hier subtropisch (in de steenkool uit onze mijnen vind je nog afdrukken van bladeren van subtropische planten).

Maar de opwarming van de jongste eeuw is door ons veroorzaakt: we hebben heel veel extra kooldioxide (CO2) in de lucht gebracht. En dat houdt warmte vast, die anders weggelekt was naar de ruimte. Hoe meer CO2 er in de lucht zit, hoe warmer het op aarde is. CO2 ontstaat telkens we iets verbranden. Steenkool, aardgas, olie: als we het opstoken, blazen we CO2 de lucht in.

De enige uitzondering is hout: als we dat verbranden, ontstaat CO2, maar dat is gewoon het CO2 dat de boom tijdens zijn leven uit de lucht gehaald heeft om te groeien.

Steenkool, olie en aardgas - ook wel de fossiele brandstoffen genaamd - halen we vanonder de grond. Als we die opstoken, brengen we extra CO2 in omloop. Die houdt extra warmte vast, en het wordt hier weer wat warmer.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen