Is de coagulatie die optreedt bij het mengen van cola en bier het gevolg van een chemische reactie? En zo ja, welke is deze dan? Beïnvloedt ze het alcoholpercentage?

walter, 44 jaar
4 juli 2010

Antwoord

Een coagulatie is inderdaad een chemische reactie. Maar als je cola en bier bij elkaar giet, ontstaan er helemaal geen klonters en is er geen coagulatie. Beide mengen zich gewoon met elkaar. Onder cafegangers staat dat mengsel bekend als "mazout" - en zo smaakt het ook ongeveer.

Het alcoholpercentage verandert inderdaad. In cola zit geen alcohol, in bier wel. Als je de twee samengiet zit de zelfde hoeveelheid alcohol  van daarnet nu in een glas met meer vloeistof. Het percentage alcohol in het glas daalt dus. Als je de hoeveelheid vloeistof verdubbelt, halveert het alcoholpercentage.

Pas op: als je het hele glas leegdrinkt, heb je net zoveel alcohol binnen als wanneer je alleen het bier opgedronken had.

Reacties op dit antwoord

  • 22/07/2010 - walter (vraagsteller)

    Maar als je een glas "mazout" een half uurtje laat staan, is er heel duidelijk zichtbaar onderin het glas een vlokvorming. Dus toch coagulatie/flocculatie. Indien de oorzaak hiervan chemisch zou zijn bv. doordat de alcohol van het bier basisch zou reageren in aanwezig van het sterkere fosforzuur uit de cola, dan zou de hoeveelheid alcohol verminderen. Tenzij natuurlijk de flocculatie van fysische aard is. Een aantal jaar gelden was er ook mazout uit flesjes te koop: vreemd genoeg trad er in deze drank geen coagulatie op als je het langere tijd liet staan.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Pieter Van Dooren

wetenschapsjournalist met brede kennis

Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen
Nationalestraat 155 2000 Antwerpen
http://www.itg.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw