Weet een mug wie hij moet prikken?

Cecilia, 12 jaar
4 juli 2010

Overtlaatst ging ik bij men oma slapen we sliepen evenhoog , met laken,(we hebben allebei bloeddruk A). Het raam stond open maar mijn oma zei : de muggen steken niet . Nochtans stond ik de volgende morgen vol muggenbeten en mijn oma had er geen 1 !?!?

Antwoord

Beste Cecilia

De muggen worden in eerste instantie aangetrokken door koolstofdioxide of koolzuurgas, dit is een gas dat continu door ons wordt uitgeademd. Op die manier kunnen de muggen ons terug vinden in de duisternis. Maar ook onze lichaamswarmte en specifieke geurstoffen op het menselijk huidoppervlak trekken de muggen aan.

Momenteel worden deze geurstoffen aanzien als de voornaamster groep van stimuli die het zoekgedrag van de muggen beïnvloedt. Via onze huid worden melkzuur, vetzuren en ammonia uitgescheiden. De bacteriën op onze huid zetten deze producten om in die geurstoffen. Deze geurstoffen verschillen van mens tot mens en veroorzaken bij iedereen een karakteristiek geurtje waarop de muggen afkomen. Elke mens heeft een ander geurtje.

Als je alleen in de slaapkamer bent zal een mug jou altijd steken. Als je met meerdere personen op een slaapkamer ligt kiest de mug het "lekkerste hapje". Een persoon die vaak wordt gestoken zweet gewoon meer of heeft in het zweet een hogere concentratie of een andere samenstelling aan chemische stoffen die de muggen aantrekt. Deze geurstoffen worden door de muggen waargenomen met een speciaal geurapparaartje dat zich op de voelsprieten of antennes bevindt.

Alleen de wijfjesmuggen steken omdat ze eiwitten nodig hebben voor de productie van de eitjes. Als een mug een bloeddonor heeft gevonden steekt ze met haar zuigsnuit (holle buis) door onze huid en spuit er wat speeksel in. Het is dit speeksel dat ervoor zorgt dat ons bloed niet stolt zodat de mug kan blijven bloed drinken tot er voldoende eiwitten zijn aangemaakt. Een mug kan tot 3 maal haar eigen lichaamsgewicht aan bloed opzuigen. Dit speeksel (antistollingsmiddel) veroorzaakt bij ons een allergische reactie, waardoor een zwelling kan ontstaan die ook hevig kan jeuken.

Met vriendelijke groeten

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen