Kunnen kippen een tweeling in een ei krijgen?

Cecilia, 12 jaar
4 juli 2010

Kunnen er in 1 ei 2 kuikens zitten?

Antwoord

Beste Cecilia,

Een ei met twee kuikens in komt heel af en toe wel eens voor. Bij kippen is dit net iets meer dan 1 op duizend bevruchte eieren. We zien het vaker optreden bij het begin van de legperiode en voornamelijk bij te snel groeiende hennen.

Slechts heel zelden kippen dergelijke eieren uit. Komen de kuikens toch zelfstandig ter wereld, dan sterven ze meestal binnen de 18 uur. Vaker zien we dat één van beide embryo's zeer vroeg in het ei sterft, waardoor het andere normaal kan groeien.

De reden voor deze sterfte is dat een ei niet voorzien is om twee kuiken te herbergen. Hoewel dergelijke eieren wel wat groter zijn, zijn ze zeker niet dubbel zo groot als een normaal ei.

Beide kuikens in het ei hebben meestal wel elk een eigen dooier (het eigeel dat rijk is aan voedingsstoffen), maar alle andere zaken moeten ze delen: het eiwit, het beschikbare oppervlak onder de eischaal waardoorheen ze de zuurstof uit de lucht kunnen opnemen,...

Tenslotte heeft een kuiken alle beschikbare plaats in het ei nodig om krachtige nekbewegingen te maken waardoor het met zijn bek de eischaal kan breken. Wanneer een ander kuiken in de weg zit, dan lukt het vaak niet om zelfstandig het ei te verlaten.

In bijlage vind je nog een foto van een opengebroken ei met drie dooiers (en dus drie vruchtbeginsels: in dit ei had dus eventueel zelfs een drieling kunnen groeien).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen