Hoe zijn verschillende talen ontstaan?

marjolein, 11 jaar
26 juni 2010

Hoe zijn de verschillende talen zoals Engels, Frans, Italiaans... ontstaan?

Antwoord

Beste Marjolein,

Voor de hedendaagse talen die je zelf opnoemt is er in de taalwetenschap de zogenaamde "stamboomtheorie". Die zegt dat talen dezelfde soort van verwantschap met elkaar vertonen zoals leden van een familie: je hebt dus ook in taal talen die zussen van elkaar zijn, nichten of tantes, ouders en grootouders, enzovoorts.

Zo vormen het Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Catalaans, Reto-Romaans en Roemeens de groep van de Romaanse talen. Het Nederlands, Engels, Duits, Fries, Deens, Noors, Ijslands en Zweeds vormen de groep van de Germaanse talen. Beide groepen zelf zijn weer opgenomen in de overkoepelende familie van de Indo-Europese talen. Frans en Italiaans zijn dus zustertalen van elkaar, Nederlands en Engels ook, maar Nederlands en Frans zijn dan weer nichten van elkaar.

Dat groeperen van talen gaat zo maar door, tot je alle talen op deze wereld een plaats in de stamboom kunt geven. De afstamming wordt na verloop van tijd echter onzeker, omdat de oudere "betovergrootmoedertalen" vandaag de dag uitgestorven zijn. Op dat moment wordt het gissen hoe die geklonken hebben, en meer kunnen we gewoon niet doen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen