Zuurstof is op zichzelf een gevaarlijke stof. Maar we zijn zo ontwikkeld dat we er iets nuttigs mee kunnen. Zouden onze lichamen zich dan niet kunnen evolueren zodat we op C02 kunnen leven?

Jurie, 18 jaar
19 juni 2010

We maken ons zorgen over ons eigen voortbestaan en hoe verder met de wereld. Maar door de jaren heen hebben we ons ook zo ontwikkeld daarmee te kunnen leven. Dus hoe erg is de opwarming van de aarde nou eigenlijk. Zal het uiteindelijk niet gewoon iets zijn waar we ons aan kunnen aanpassen. Zoals we al vaker hebben gedaan van oermens naar nu.

Antwoord

Beste Jurie

De aanpassing van oermens tot moderne mens (bv. van viervoeter tot lopen op 2 benen, haarverlies, ...) was helemaal niet zo ingrijpend als de overschakeling van een zuurstof- tot koolstofdioxideademhaling zou zijn. Dit houdt nl. een evolutie in van een zeer basaal (= diep geworteld, essentieel) metabolisch proces, dat trouwens voorkomt in 99,99999...% van alle diersoorten (uitzonderlijke gevalletjes zijn pas dit jaar ontdekt, zie:
http://www.wired.com/wiredscience/2010/04/anoxic-animals/  en ook sommige bacteriën hebben geen zuurstof nodig)

Maar zeg nooit nooit dankzij bv. gentechnologie, al lijkt me dit nog steeds een extreem gecompliceerde uitdaging. Een andere oplossing voor de toekomst bestaat misschien uit CO2 elektrolyse, waarbij uit 2CO2 ---> 2CO + O2 gevormd wordt. Dan moeten we echter allemaal een (duur) toestel meedragen om ons te voorzien van deze geëxtraheerde zuurstof. Testen met zo'n toestellen gebeuren nu o.a. in de atmosfeer van Mars.

Nog een bedenking: lucht bestaat in atmosferische omstandigheden voor 21% uit O2 en slechts rond de 0,05 % uit CO2. Om O2 mee te vervangen is dit dus amper de moeite, al zorgt de uitstoot van CO2 door de mens wél voor een belanghebbende verhoging hiervan, genoeg om ons zorgen te baren over de opwarming van de aarde. Ik vrees dat we die op andere manieren zullen moeten bestrijden, die in vergelijking met jouw hypothese veel eenvoudiger zijn en dan nóg niet van een leien dakje zullen lopen.

Bedankt voor je originele idee!

Met vriendelijke groeten

Merlijn

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Merlijn De Paepe

biologie (vnl. dierkunde), toegepaste informatica (vnl. internettoepassingen)

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw