waarom is een vlam in de ruimte bol en en op aarde een rechte?

Dries, 17 jaar
10 mei 2008

Waarom is is een vlam op aarde een rechte en in de ruimte een bol??

Antwoord

Vooreerst, je bedoelt : een vlam in de afwezigheid van zwaartekracht, of in microzwaartekracht, dus in een ruimteschip. "In de ruimte" betekent immers strikt genomen, in de leegte, in het vacuum van de ruimte. Een kaars zou daar nooit branden omdat er geen zuurstof aanwezig is.

We nemen hier ook aan dat het gaat over de vlam van bijvoorbeeld een lucifer of een kaars, waarbij het brandbare materiaal dus niet beweegt. Het gaat dus niet over een vlam die gevoed wordt door bijvoorbeeld een gasstroom die met een zekere snelheid uit een buisje stroomt.

Op aarde heeft een vlam niet alleen een uitgerekte vorm, maar de uitrekking is ook steeds naar boven gericht. Dit is een gevolg van de zwaartekracht. Hete (verbrandings)-gassen zetten uit, en hebben dus een lagere dichtheid waardoor ze stijgen. Hierdoor wordt er nog eens extra koelere lucht van onderaan aangezogen en krijgt de vlam haar typisch uitgerekte vorm.  In afwezigheid van zwaartekracht is dit effect afwezig en hebben de hete gassen geen voorkeursrichting om uit te zetten, (in de veronderstelling dat er geen luchtstromingen aanwezig zijn) . Ze zetten gewoon uit door de hogere druk in de gaswolk, en omdat druk in alle richtingen gelijk werkt, krijgt de vlam een sferische vorm. 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen