Waarom krijg je na verloop van tijd bruine vlekken uit een stoomstrijkijzer dat gevuld wordt met gedemineraliseerd water?

Deneef Lieve, 52 jaar
2 juni 2010

Steeds weerkerende problemen met stoomstrijkijzers, die na verloop van tijd bruine vlekken produceren die zich afzetten op het wasgoed, bij gebruik van gedemineraliseerd water of water afkomstig uit een waterfilter. Hebben de bruine vlekken iets te maken met de restanten aan mineralen die neerslaan bij stoomvorming? En zo ja, waarom gebeurt dit dan niet met leidingwater waar toch volop mineralen in aanwezig zijn? Waarom kan men geen "perfect geschikt water" maken die deze problemen niet geeft? Kraantjeswater gebruiken = kalkvorming, gedemineraliseerd water gebruiken = bruine vlekken??? Half/half gebruiken zegt men: waarom?

Antwoord

Beste Lieve,

Die bruine vlekken hebben te maken met de corrosie van het inwendige van het stoomstrijkijzer. Het is namelijk zo dat gedemineraliseerd water zeer corrosief is.

Het best gebruik je gewoon leidingwater, of, als je leidingwater zeer hard is, de helft leidingwater en de helft gedemineraliseerd water. Moderne strijkijzers hebben een inwendige coating die ervoor zorgt dat er geen kalk neerslaat, zodat verstopping normaal niet voorkomt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen