hoe weet ik of ik een meteoriet heb gevonden?

verena , 12 jaar
30 mei 2010

ik heb een hele apparte steen gevonden,en hij is vreselijk zwaar.
mijn vader dacht dat het misschien een meteorietbrok kon zijn..
Is dit mogelijk?
ik heb ook een foto meegestuurd.
mvg

Antwoord

Beste Verena,

op basis van de foto zal ik je moeten teleurstellen. Het gesteente dat je laat zien bestaat duidelijk uit verschillende soorten korrels (mineralen). Bij de groep van de 'zware' meteorieten, die uit ijzer en nikkel bestaan, is dat niet het geval. Er zijn wel andere types meteorieten bekend, die soms doen denken aan sommige Aardse gesteenten, maar die zijn meestal donker van kleur en hebben een glad oppervlak. Je moet maar eens naar afbeeldingen op google kijken (tik 'meteorite' in).

Jouw steen is zo zwaar omdat er zware mineraalsoorten in zitten. De foto laat niet toe te zeggen welke, maar er zou best wel eens bariet (lichtkleurig) in kunnen zitten, of galeniet (grijs).
Reacties op dit antwoord

 • 09/06/2010 -  (wetenschapper)

  Hallo Verena,
  Af en toe worden er wel eens heel speciale stenen gevonden en er bestaat wel degelijk een kans dat het om een meteoriet gaat. Zo zijn er in Belgie al 6 meteorieten gevonden, waarvan er eentje ooit als 'mooie steen' 30 jaar op een kast gelegen heeft, ooit door een leerling opgeraapt en aan de meester gegeven tijdens een schooluitstap in de Ardennen.
  Op een foto identificeren is altijd moeilijk zonder "randinformatie", maar op het eerste zicht is de kans erg groot dat het om een gewoon stuk graniet gaat, bestaande uit verschillende componenten. Meteorieten hebben gewoonlijk een meer gesmolten of verbrande "look" (door de warmte bij inslag) en zullen gewoonlijk niet zo bleek zijn.
  Als het je interesseert, kun je er altijd eens mee langsgaan op het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel (je vindt hun adres, email en telefoonnummer hieronder) ofwel een stukje ervan opsturen, maar het is misschien zonde als je er een stukje moet afslaan.
  Spreek gerust eens met hen af. Dan doen ze samen met jou een deskundig onderzoek en krijg je er bovendien nog een gratis museumbezoek bovenop als beloning voor je nieuwgierigheid!
  Karolien Lefever (met dank aan Tom Thys)
  Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

  Museum voor Natuurwetenschappen
  Afdeling Mineralogie
  Vautierstraat 29 - 1000  Brussel
  Tom.Thys@natuurwetenschappen.be of Herman.Goethals@natuurwetenschappen.be
  02/627 4 323

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen