India heeft in de jaren '80 enkele keren voedsel moeten invoeren om de bevolking te voeden. Waarom gebeurt dat niet gewoon door privébedrijven zoals hier? De overheid is toch geen supermarkt?

Maarten, 26 jaar
29 mei 2010

Ik geef les over de rijstteelt in Moesson-Azië. De informatie waarop mijn vraag gebaseerd is staat in de cursus. Ik vraag me dus af waarom in een vrijemarkteconomie de regering voor voedsel moet gaan zorgen. Gaan supermarkten e.d. niet zelf op zoek naar buitenlandse leveranciers als het binnenlands aanbod te weinig is?

Antwoord

Dag Maarten

ik ken het politieke stelsel niet in India, maar ik kan je het volgende vertellen:

1) Voedsel is in tegenstelling tot andere zaken een strategisch goed.
Overheden doen er alles aan om die veilig te stellen.
Kijk maar naar de EU, waar het landbouwbeleid lang één van de belangrijkste pijlers was in de EU.

2) In de jaren '80 was het neoliberale model nog niet volledig van toepassing, in die periode was dit paradigma nog maar pas aan de orde via Tatcher en Reagan. De overheid was dus nog veel belangrijker dan nu, en had ook een grotere macht om in hun land in te grijpen. Van privatisering was nog niet echt sprake.

3) Indien er eten moet ingevoerd worden (wegens mislukte oogst, of gewoon door lage productie in vergelijking met de bevolkingsgroei), dan zullen rijke burgers met voldoende koopkracht  zichzelf wel redden via de supermarkten. De armere lagen van de bevolking zullen echter met honger bedreigd worden. Deze groep zal ook niet in staat zijn om hun voedsel via de supermarkt te kopen. De staat zal hiervoor moeten tussenkomen om hun doel toch te bereiken: iedereen voldoende eten geven.
Zeker indien dit gaat over een mislukte oogst, dan zijn vele arme boeren hun voedsel kwijt, en hebben tegelijkertijd niet voldoende geld (geen productie, geen inkomst) om eten aan te kopen.

Met vriendelijke groeten

Bert

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen