Hoeveel tijd moet water afkoelen om van 100 graden C° naar 80 graden C° te gaan bij een kamertemperatuur van 20 graden C°?

katrijn, 28 jaar
26 mei 2010

Groene thee laat men het best trekken bij 80 Graden C° omdat het bij kokend water veel van zijn werkzame bestanddelen zou verliezen. Ik heb geen thermometer, dus gebruik ik een snelkoker om mijn water op te warmen. Hoelang moet ik ongeveer wachten, als het water gekookt heeft en bij kamertemperatuur van 20C°, tot het water de juiste temperatuur van 80 graden C° heeft bereikt?

Antwoord

Het is niet mogelijk om op je vraag te antwoorden zonder een meting te doen.

De ‘snelheid’ van afkoelen is evenredig met het temperatuursverschil tussen het water en de omgeving (en is dus in het begin snel, maar zal steeds trager en trager verlopen). De evenredigheidsconstante hangt echter af van het materiaal en het oppervlak van je kop. Je moet dus eerst deze constante bepalen door de tijd te meten die de vloeistof nodig heeft om tot een bepaalde temperatuur te koelen. Maar dan kan je best meteen de tijd meten om tot 80° af te koelen en heb je meteen het antwoord op je vraag…

Zie ook het antwoord op vraag 7605

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen