Zijn er in België bedrijven die onderzoek doen naar biotechnologie?

cydric, 15 jaar
18 mei 2010

Welke? Zijn het grote bedrijven in vergelijking met het buiteland?
Wat is het grootste biotechnologisch bedrijf van de wereld?
Naar waar doen ze dan onderzoek?

Antwoord

Er zijn in België zeker bedrijven die onderzoek doen naar biotechnologie. Voorbeelden zijn GSK Biologicals, Janssen Pharmaceutica, UCB, Bayer Cropscience, CropDesign, Thrombogenics, en vele anderen. Als je hierin inzicht wilt krijgen moet je eens wandelen door het ledenbestand van organisaties zoals Bio.be (www.bio.be) of Flandersbio (www.flandersbio.be). Bedrijven zoals GSK biologicals en Jannsen Pharmaceutica zijn zeker grote bedrijven, ook als je het vergelijkt met het buitenland. Een aantal Belgische bedrijven maakt ook onderdeel uit van grotere internationale bedrijven. De site van Genencor in Brugge behoort bijvoorbeeld tot het Danisco concern. Ook Pfizer heeft een onderzoeksafdeling in België.

Ik vermoed dat Amgen of Biogen-Idec het grootste pur-sang biotechnologiebedrijf is dat ook echt als biotechnologiebedrijf gestart is. Deze bedrijven zijn wel nog een paar maatjes kleiner dan farmareuzen zoals Pfizer of Wyeth. Dergelijke farmabedrijven zijn vandaag ook wel voor een flink stuk op de moderne biotechnologie gebaseerd, maar gegroeid vanuit de klassieke farma.

De biotech bedrijven houden zich voor het grootste deel bezig met onderzoek en productie van geneesmiddelen. Dat beslaat verreweg het grootste deel van de wereldwijde biotech markt. De groene biotechnologie (planten en voeding) en de witte biotechnologie (industriële biotechnologie, met name enzymen), zijn een stuk kleiner.

Belangrijke voorbeelden van biotechproducten zijn medicijnen zoals humaan insuline, epo, de bloedklonteroplosser tPA, maar ook bepaalde biotech gewassen zoals herbicidetolerante soja en mais en insectresistente mais en katoen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ir René Custers

bioveiligheid, GGO's, wetgeving, risicoanalyse, ethische en maatschappelijke aspecten van de biotechnologie

VIB
Rijvisschestraat 120 9052 Gent
http://www.biotechnologie.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen