Hoe werkt een dikke-druppel-test of preparaat bij de diagnose van malaria of andere parasieten?

Emmanuel, 21 jaar
26 mei 2010

Een makkelijke manier om een differentieel diagnose op te stellen bij het verdenken van een plasmodium-infectie is de dikke-druppel-test.
Hoe werkt dit precies?

Antwoord

Beste Emmanuel,

in de dikke druppel test zal men in eerste instantie van een persoon (met mogelijks griepsymptomen) bloed afnemen (vingerprik). Men zal vervolgens dit bloed microscopisch gaan analyseren (bekijken). Het komt er in eerste instantie op aan om onder de microscoop voldoende witte bloedcellen te zien. Bovendien moet worden vermeld dat de bloedcellen worden gekleurd met GIEMSA (een cellen-kleurstof).

Vervolgens zal men op zoek gaan naar de parasieten (er zijn verschillende stadia: trofozoieten, schizonten,...), die aanwezig zijn in de bloedcellen. De parasieten kunnen worden herkend aan hun vorm/morfologie. Er kan eventueel worden geteld hoeveel parasieten aanwezig zijn.

Een andere manier is de uitstrijkmethode (hierbij wordt bloed uitgesmeerd op een draagglas en gekleurd) en vervolgens ook bekeken met de microscoop.

De dikke druppel methode dient voor een verhoging van de concentratie van de parasiet (in vergelijking met een uitstrijk waar de cellen worden open gesmeerd).

Deze test is een standaard diagnose test bij vermoeden van malaria.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Jan Van Doorsselaere

biotechnologie, plantenveredeling, moleculaire biologie, bio-informatica, eiwittechnologie


Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen