Een cd die 30 seconden op een gepolijste granieten tegel gelegen heeft, krijgt een ander klankbeeld. Wat doet het graniet met de cd?

Edouard, 50 jaar
14 mei 2010

Een gepolijst granieten plaatje van 12 x 12 x 2 cm. Leg er een cd op gedurende 30 seconden. Speel de cd af in een degelijke cd-speler en de klank van de cd is veranderd: de hoge en lage tonen zijn meer uitgesproken aanwezig. De cd speelt veel harmonieuzer, het klankbeeld is veel breder en dieper.Het effect is niet alleen gehoormatig door een aantal mensen ervaren, het is ook aangetoond aan de hand van een Behringer Spectrum Analyzer. Met andere gesteenten is hetzelfde effect niet bereikt, ook niet met fijnkorrelig graniet. Ik veronderstel dat de groffe kwartskristallen in het graniet de cd ofwel ioniseren, antistatisch maken of demagnetiseren. Feit is dat de steen de cd ook afkoelt. Feit is dat ik niet de enige ben die dit ontdekt heeft. Het Duitse bedrijf Creativ (http://www.4stepsahead.creaktiv-hifi.com/cdoptimizer.php) verkoopt dergelijke steen voor veel geld maar zwijgt in alle talen over de precieze werking ervan. Daarom heb ik bij een steenhouwer eenzelfde steen laten kappen en polijsten en proefondervindelijk ervaren dat mijn steen dezelfde werking heeft. Ik ben benieuwd of u mij hiervoor een wetenschappelijke uitleg kunt geven. Contacteer mij voor bijkomende informatie. Alvast bedankt.

Antwoord

Beste Edouard,

Veel mensen zouden je voor gek verklaren met het idee dat een stuk steen de geluidskwaliteit van een cd kan beinvloeden.

Echter, het is wel effectief zo, en wetenschappelijk perfect uit te leggen. Zelfs niet alleen met een CD, maar met alle gegevensdragers die magnetisme gebruiken.

Graniet onder een bepaalde druk (vandaar dat de plaat gepolijst moet zijn) en in optimale vocht en temperatuursomstandigheden, zendt electromagnetische golven uit. Minimaal, maar wel van invloed op de omgeving. In graniet zitten kristallen die gevormd werden door stollend lava en heel veel jaren geduld. Eén van die kristallen is Mica, waarvan bewezen is dat het een invloed heeft op electromagnetische signalen. (Denk maar aan de hangertjes met een Mica-steen die in de spirituele wereld gebruikt worden.) Ook Egyptische tempels gebruikten grote granieten stenen blokken om straling uit de laatste rustplaats te houden.

Elke gegevensdrager heeft last van electromagnetische smog (=ruis). Door het gebruik van de granieten plaat zal je de ruis van de gegevensdrager sterk verminderen, waardoor je een betere geluidskwaliteit krijgt. Dit werkt ook bij een langspeelplaat.

Let wel op !! Een CD en LP werkt niet door magnetisme: het geluid is immers in putjes gebrand op het medium. Het storende ruis-magnetisme is een gevolg van de gebruikte materialen.
Wanneer je dus een cassettebandje of backup-tape van een computer op een granieten steen zou leggen, bestaat wel degelijk de kans dat er data verloren gaat. Hier gaat het immers om gegevensdragers die alleen maar gebruik maken van magnetisme om data op te slaan.

Voor degene die me niet geloven: plaats je speakers maar eens op een granieten plaat, of soms zelfs een terrastegel. De verbetering in geluidskwaliteit doordat de electromagnetische smog uit je speakers wordt verminderd, is merkwaardig goed. (speaker is één grote magneet, dus veel smog)

Hopelijk ben je een beetje opgeschoten met het bovenstaande antwoord.

Groeten,
Rob Doumen

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Rob Doumen

ICT, hardware, RFID, track & trracing

Hogeschool PXL
Elfde-Liniestraat 24 3500 Hasselt
http://www.pxl.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw