Kan je olie kunstmatig maken?

kevin, 14 jaar
11 mei 2010

Ik vraag me af of je olie kunstmatig kan maken ...

Antwoord

Dag Kevin,

Olie kunstmatig maken: het hangt ervan af wat je bedoelt met kunstmatig en met olie.

Laten we beginnen met olie: bedoel je olie in het algemeen? Dit wil zeggen verbindingen met veel C van koolstof en H van waterstof en weinig andere elementen en daardoor erg apolair of waterafstotend. Olie is dan ook uitermate geschikt om af te dichten tegen water, als brandstof of om (metalen) delen over elkaar te laten bewegen zonder het corrosieve water ertussen te krijgen. Olie voor de menselijke voeding is analoog (C en H, erg apolair) maar moet aan veel hogere eisen voldoen.

Kunstmatig?
Olie voor voeding komt rechtstreeks van de landbouw (olijfolie, maisolie, zonnebloempitolie, enz.) en dit is niet anders toegelaten!
Andere olie kan afkomstig zijn van afval of van petroleum: maar beide zijn ook afkomstig van plantenmateriaal, voor petroleum echter erg lang geleden. Zo is het voor heel vele consumptieproducten het geval: plastic, alcohol (je kan drinkbare alcohol krijgen rechtstreeks van gerst of druiven-vergisting, of 'synthetische', afkomstig van petroleumproducten).

In plaats van met planten kan je ook met micro-organismen (mini-planten als wieren of algen of met bacteriën) "kunstmatig" olie maken. Deze organismen doen net zoals planten: zij maken van CO2 uit de lucht olie en gebruiken zonlicht hiervoor als energiebron. Bacteriën (niet de micro-algen) moet je echter uitgebreid voeden met bijvoorbeeld suiker vooraleer ze de olie kunnen opslaan, meestal als reservemateriaal (vergelijk bij dieren en planten). Is dit dan kunstmatig?

Met vriendelijke groeten,

Myriam Meyers, docent industriële microbiologie en biochemie
KHLim, Diepenbeek

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen