Wat is het verschil tussen absorptie en absorbantie? Of is er geen verschil?

Tom, 32 jaar
9 mei 2010

Antwoord

Dag Tom

Ik veronderstel dat je absorptie van licht (straling) bedoelt.

Absorptie is het verschijnsel dat optreedt: straling wordt opgenomen door de stof waar de straling doorheen gaat. Als je bijvoorbeeld een gekleurde oplossing hebt, dan wordt een deel van de straling weerhouden. Welke straling (kleur, golflengte) dat is, hangt af van de stoffen in de oplossing. Hoeveel van de straling geabsorbeerd wordt, is dan afhankelijk van de concentratie van de stof en de afstand waar de straling doorheen moet.

Absorbantie is dat wat men meet.
Je kan meten hoeveel straling doorgelaten wordt. Men spreekt dan van transmissie (T). Dat wordt meestal uitgedrukt in %. In sommige analytische technieken wordt dit kenmerk ook gebruikt. Vaker rekent men echter in absorbantie (A), gedefinieerd als -log(T). Als je 10% transmissie hebt, wordt 90% weerhouden en is de absorbantie -log(0,1) = 1.
Het voordeel van het gebruik van absorbantie is dat deze recht evenredig is met de concentratie. En dergelijke (spectroscopische) technieken gebruikt men vaak om concentraties te bepalen.

Meer informatie vind je ook op internet, Wikipedia geeft je al een mooie start.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Marina Vanhecke

analytische chemie toxicologie bodemsanering

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen