Vanwaar komen de stenen van het koninklijk paleis?

Florence, 14 jaar
8 mei 2010

Het koninkijk paleis in Brussel: vanwaar komen de stenen? En hoe zijn ze naar daar gekomen (met het vliegtuig, boot, vrachtwagen,...)?

Antwoord

Het Koninklijk Paleis in Brussel is gebouwd in 1908-1910 door Maquet, architect van koning Leopold II. Dat was de periode waarin massaal veel gebouwd werd in België in diverse materialen (baksteen, ijzer, natuursteen). Natuursteen uit Vlaanderen, de zogenaamde witsteen, heeft onze historische steden zijn uitzicht gegeven. Maar eind 19de eeuw waren de groeves uitgeput of was er alleszins onvoldoende kwaliteitssteen om in de vraag te voldoen. Daarom werd er overgeschakeld op vervangstenen. De stenen uit Wallonië waren van een andere soort, zwaarder en donkerder. Lichte bleke stenen worden wel op grote schaal in Frankrijk aangetroffen en het is daarvandaan dat de stenen voor de jongere Brusselse monumenten komen. Het Koninklijk paleis is meer speciaal opgetrokken in steen van Euville, een klein plaatsje bij Commercy in het departement van de Meuse, dus het noordoosten van Frankrijk, niet zo ver van België. Sommigen beweren dat Leopold II aandelen had van de steengroeve in Euville en dat daarom het gebruik van deze steen in België zo gepromoot werd. Feit is dat er nergens, ook niet in Frankrijk, zo veel in Euvillesteen werd gebouwd als in Brussel. De Euville steen werd in meerdere groeven zowel ondergronds als bovengronds uitgebaat. Alhoewel Euville vlak bij de Maas ligt, gebeurde het vervoer toch vooral per spoor. Zonder spoorwegen zou de grootschalige ontginning en transport niet mogelijk zijn geweest. Op dit ogenblik zijn deze groeves grotendeels verlaten al blijft er een beperkte ontginning voor restauratiedoeleinden.

De Euville steen is dus de steen waarmee de gevel is opgetrokken. Bij de binnenafwerking zijn er bovendien meerdere andere natuursteensoorten, in het bijzonder marmers gebruikt.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Michiel Dusar

Geologie van Belgiƫ

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Vautierstraat 29 1000 Brussel
http://www.natuurwetenschappen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen