Is het waar dat de vlaamse leeuw oorspronkelijk een Luipaard was en dat dit met de standarisatie van de Heraldiek een leeuw is geworden? ik vind hier niet direct wetenschappelijke artikels over.

jonas, 19 jaar
21 april 2010

Ik had onlangs een discussie met mijn pa over het embleem van de vlaamse vlag, de vlaams leeuw dus. ik was van mening dat het een luipaard was omdat ik in een manuscript van jacob van maerlant iets had gelezen over de "lupart" maar ik vind weinig wetenschappelijke literatuur omtrent deze casus.

mvg
jonas
geschiedenis kuleuven.

Antwoord

Het klopt nochtans. Vanaf de 10de eeuw, wanneer het heralidische dier opduikt in onze streken, tot de standaardisatie tot 'leeuwen' in de 13de eeuw, werden er allerlei termen gebruikt voor die 'dappere dieren' op de wapenschilden van Vlaanderen. Dat lag deels aan de gebrekkige kennis over die exotische diersoorten (bij de zwarte uitvoeringen werd soms ook over panters gesproken), aan de nogal gestileerde afbeeldingen (waarbij het onmogelijk is om manen te onderscheiden) en aan de heraldiek zelve (een klimmende leeuw is een 'léopard lionné', een leeuw met hoofd in profiel is een 'lion léopardé').

Zo zijn er nu nog Engelsen die bij hoog en bij laag volhouden dat de drie leeuwen op hun vlag eigenlijk luipaarden (mèt manen!) zijn. Tijdens de Guldensporenslag en de opstanden daarrond werden aanhangers van de Graaf overigens aangeduid als 'Liebaerts', een term die duidelijk verwijst naar luipaard. Van Maerlant werkte ruim 30 jaar vóór die strijd. Pas vanaf 1329 werd de term Klauwaards gebruikt - een handige oplossing, vind ik zelf, uit die middeleeuwse clash van zoologie en heraldiek.

Reacties op dit antwoord

  • 21/04/2010 - jonas (vraagsteller)

    dank u voor uw snelle reactie! na wat gegoogle zie ik dat u Prof. Verschaffel kent daar heb ik les van, kleine wereld! nogmaals bedankt

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
https://www.kuleuven.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen