Is koolstofvezel opgebouwd uit carbon nanotubes?

vincent, 18 jaar
17 april 2010

bij mijn eindwerk over nanotechnologie ging ik opzoek naar maar informatie over de toepassingen van carbon nanotubes. Zo kwam ik te weten dat deze konden worden gebruikt als een nieuw bouwmateriaal dat licht en sterk is. Dit wordt ook over koolstofvezel geschreven dat tegenwoordig veel wordt gebruikt bij de productie van fietsen. Daarom vroeg ik me af of koolstof vezel en carbon nanotubes niet hetzelfde zijn.

Antwoord

Hallo Vincent,

Koolstofvezels (carbon fibres) en koolstofnanotubes (carbon nanotubes) zijn NIET hetzelfde.

Beiden bestaan uit koolstofatomen, maar verschillen in de dikte: koolstofvezels hebben een dikte van enkele micrometers (een duizendste van een millimeter), terwijl carbon nanotubes maar enkele atomen dik zijn (ongeveer een nanometer, een miljoenste van een millimeter).

Koolstofvezels zijn inderdaad een licht en sterk materiaal en worden tegenwoordig gebruikt in een hele reeks toepassingen, bijvoorbeeld fietsen, tennisrackets of zelfs helikoptervleugels. Dat komt omdat de binding tussen koolstofatomen heel sterk is.

Recent onderzoek wijst er inderdaad op dat carbon nanotubes nog sterker zouden zijn; het is echter heel moeilijk of op zijn minst heel duur om carbon nanotubes te manipuleren; daarom worden carbon nanotubes (voorlopig) nog niet in toepassingen op grote schaal gebruikt.

Groetjes,

Philippe
Wetenschapper Iowa State University & Vrije Universiteit Brussel

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen