Hoe werkt een tv-satellietschotel?

Kristof, 36 jaar
16 april 2010

Via de ASTRA-satelliet is het mogelijk om Vlaamse TV-kanalen te ontvangen in België. Het Hotbird-signaal biedt ook Zuidamerikaanse TV-kanalen aan die kunnen ontvangen worden in België (bijv. TV Record).
Maar het blijkt via die weg onmogelijk om alle Vlaamse TV-kanalen te ontvangen in Zuid-Amerika (bijv. in Brazilië), enkel BVN-TV zou ginder beschikbaar zijn.
Waarom kunnen we hier hun TV-kanalen ontvangen, maar kunnen ze ginder onze TV-kanalen niet ontvangen?

Antwoord

Beste Kristof,

Het antwoord op je vraag is meer economisch dan technisch. Technisch is het immers perfect mogelijk om gelijk welke Vlaamse of andere zender (Een, VTM, Ned1, ...) door te sturen naar een satelliet. Deze satellieten  zijn geostationaire satellieten d.w.z. dat zij zich ten opzichte van de aarde als stilstaand kunnen worden beschouwd. Het signaal wordt via een uplink naar de satelliet gestuurd en via een downlink kunnen wij dan de signalen ontvangen. Wat wel een rol speelt is de zogenaamde 'footprint' van de satelliet. Dat komt overeen met het ontvangstbereik (= oppervlakte) van de satelliet in kwestie.
Wat Brazilië betreft is het belangrijkste deel van het TV- satellietverkeer in  handen van het bedrijf SKY Latin America. Om de kosten van de installatie en het gebruik van de satellieten te betalen, moeten de zenders natuurlijk een deel van de kosten doen. Vermits er in Brazilië weinig vraag zal zijn naar Nederlanstalige zenders zal ook het aanbod ook zeer klein zijn. Dus ook hier speelt geld een grotere rol dan het technisch haalbare.

Groetjes,
Ludo

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

ing. Ludo Sauvillers

UCLL
UC Leuven Andreas Vesaliusstraat 13 | 3000 Leuven Hertogstraat 178 | 3001 Heverlee UC Limburg Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1 3590 Diepenbeek
http://www.ucll.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw