Hoe kun je er achter komen of je een niet-identieke 1-eiige tweeling bent (dus eitje gesplitst voor de bevruchting) of een 2-eiige tweeling?

Ragnhild, 30 jaar
1 april 2010

Bij de geboorte van mij en mijn tweelingzusje is bepaald dat we wel 1-eiig moesten zijn en dan een 'niet-identieke' 1-eiige tweeling. Volgens de artsen is het eitje gesplitst voor de bevruchting waarmee onze duidelijke uiterlijke verschillen te verklaren zijn. We hadden 1 placenta en een soort van tussenschotje maar ik lees dat de placenta ook vergroeid kan zijn(zodat je dus alsnog 2-eiig kunt zijn) dus dat zegt niet veel.
Is er een manier om hier toch achter te komen? Dna onderzoek wellicht? Ikheb het altijd aangenomen maar vraag me nu toch heel erg af of dit wel mogelijk is en of dat te controleren valt.
Onze gebitten zijn geheel identiek volgens tandarts. Destijds waren onze bloedgroepen ook hetzelfde maar na onlangs bloedonderzoek bleek dit niet te kloppen en heb ik een andere bloedgroep als mijn tweelingzusje. Hiermee was direct mijn interesse weer gewekt in de aanname die ik al mijn hele leven doe.
Omdat we volgens artsen allebei bevrucht zijn door een apart zaadje is het dus mogelijk om toch zoveel te verschillen en zelfs een jongen en meisje hadden kunnen zijn.
Is het dan wel mogelijk om door middel van onderzoek er achter te komen of we nu wel of niet 1-eiig zijn?

Antwoord

Beste Ragnhild,
Voor mij is het idee van een eicel die in twee splitst voor de bevruchting nieuw, en het lijkt me eerlijk gezegd een beetje ongewoon, want zo'n cel splitst niet zo maar. Celdeling vereist een heel programma dat in werking wordt gesteld: eerst moet het hele DNA worden verdubbeld en dan uitsplitsen over de twee dochtercellen. Niet bevruchte eicellen zijn daar helemaal niet voor geprogrammeerd. Nu, ik ben geen arts en misschien is er een arts die hier verder op kan reageren als ik me vergis.
Voor mij is het duidelijk dat jullie 2-eiig zijn. Anders zouden jullie dezelfde bloedgroep hebben. Identieke gebitten bewijzen niet veel; sommige dominante kenmerken kan je behoorlijk identiek terugvinden bij broers en zussen die geen tweelingen zijn.
Stel dat jullie voor alle genetische kenmerken (haarkleur, kleur van de ogen, bloedgroep...) hetzelfde scoren, dan zou een DNA-test het enige zijn dat je zekerheid geeft. Als je echt denkt dat die afstamming van één eicel en twee zaadcellen tot de mogelijkheden behoort, dan kan DNA-onderzoek en vergelijking met DNA van jullie ouders wellicht uitsluitsel geven.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw